Jump to content

Kis és nagy mókusok csemegéje

2017. 08. 11. 14:48

A mogyoró - Corylus -  ehető termésük miatt már az őskorban is kedveltek voltak

Őshonos Nyugat- Ázsiában, a Balkán- félszigeten, Kelet- Ázsiában, Észak- Amerikában. Ősidők óta termesztik Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban.A magyar erdőkben termett mogyorót rendszeresen gyűjtötték, de a többi gyümölcsfajtól eltérően sokáig nem termesztették; saját fajtáink sincsenek.

Fehér foltos, sima, szürkésbarna kérge fénylő. Ezért télen is mutatós. Levelei váltakozó állásúak, molyhosak. A levélnyél mirígyszőrös. Jellegzetes levelei visszás tojásdadok, a levélváll szíves, a csúcs kihegyezett. A levélszél kétszeresen fűrészelt.Az előző évben kialakult 8 cm hosszú porzós barkák már februárban, jóval a lombosodás előtt a vesszőkön elszórtan jelennek meg, hirdetve, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tavasz. Az apró, vörös bibéjű termős virágok szinte észrevétlenek. Ám gyakran már december tájékán fellelhetők. A termős virágok körüli sallangos fellevelekből fejlődik ki idővel a termést takaró kupacs.  A kupacs, a terméstakaró, a virágok körüli sallangos fellevelekből fejlődik ki. Egy csoportban 2-6 makk érik. A kezdetben zöldesfehér makk éréskor megbarnul, és kipottyan a kupacsból.

A szél által szállított virágpor megtermékenyítő hatása 25 m-ig jó hatékonyságú. A megfelelő pollenszóródás érdekében az uralkodó szél felőli oldalon, arra merőleges irányban 1 sor porzófajtát majd 1-2 sor főfajtát ajánlatos ültetni.

A mogyoróbél tápláló, könnyen emészthető. Íze kellemes. Kalóriatartalma magas (100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz). Az olajos magvak közül a mogyoró tartalmazza a legtöbb értékes, zsírszerű anyagokat és a szervezet számára fontos aminosavakat. Ugyanakkor fontos ásványianyag-forrás. B1, B2, C, H és E vitaminban gazdag. Ásványi anyagai közül jelentős kálium és kalcium tartalma. Egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma miatt rendszerese fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A mogyoró gyógynövény is. A mogyorólevél gyógyhatását flavonoid , 3-5% cserzőanyag, taraxaszterol, szitoszterol tartalmának köszönheti. Teáját felületi visszérgyulladás, aranyeres bántalmak ellen alkalmazzák, gyulladáscsökkentő, összehúzó, fertőtlenítő (pl. fogínygyulladásra), hámosító hatású. Kedveli a könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású, középkötött talajokat, de a mocsaras és erősen kötött talajokat kerüli. Miután sekélyen gyökerezik, vízigényes. Ezért száraz időszakban gyakrabban kell locsolni, vagy a földjét betakarni szalmával.

A növény könnyen sarjad, ezért fás dugványozással, tőosztással ősszel, és közönséges, feltöltéses bujtással is szaporítható.Az anyanövény nyugalmi állapotában érett vesszőt leívelhető az eredésével ellenkező irányban egy 30-40 cm mély árokba úgy, hogy a vessző 2-3 jól fejlett rügye a talajfelszín felett maradjon.  Az árkot morzsalékos földdel temetjük be.. Egy bujtott vesszőből csak egy utódot lehet előállítani.

A mogyorót elvirágzás után, de még a lombok kifejlődése előtt metsszük. Alakító metszéssel nevelhetjük bokor formára vagy törzses alakúra is. A lényeg a szellősség.

Kártevői közül a legszemmelláthatóbb, amikor azt látjuk, hogy lyukas a mogyoró. Ezt a mogyoróormányos okozza. Elszaporodásuk ellen úgy védekezhetünk, hogy a korán felszedett mogyorót egy- két napra vízbe tesszük. Akkor ezek a kukacok az edény alján összegyűlnek, így könnyen végezhetünk velük. Ha ezt megtettük, elkerülhetjük, hogy télére a földbe bebábozódjanak, majd károsítsák a mogyoró szemeket.

(Forrás: kertlap.hu)