Jump to content

A jó fej

2017. 08. 16. 09:34

Mi magyarok büszkék vagyunk a töltött káposztánkra.Teljesen jogosan.Készüljön az savanyú, vagy édes káposztával. Tejföllel, vagy anélkül. Gombócosan,vagy töltötten. A lényegét az zöldségnövény adja,mely nélkül elképzelhetetlen és egész évben fogyasztható nyersen, párolva, sülve vagy főve.

Brassica oleracea convar. capitata - a fejes káposzta. Több fajtacsoportja ismeretes, az általunk termesztett különböző fejformájú, fehér színű fajták több fajtacsoportja, illetve a vörös káposzta (conc. rubra) különíthető el.A fejes káposzta kétéves növény, első évben a fogyasztásra alkalmas „óriási rügy”, a fej alakul ki, s a téli tárolás során az alacsony hőmérséklet miatt a következő évben hoz magot.Közepes fényigényű, de annál több csapadékot, vagy ennek megfelelő locsolást igényel. Nagyon jó, tápanyagban gazdag, mély fekvésű talajt igényel. Ezeknek a feltételeknek megfelelve a hajdúhadházi, vagy a vecsési káposzta világhíres..Csaknem minden házi kiskertben termelnek káposztát, elsősorban saját célra. Ragaszkodnak a helyi fajtához, mert szárazságtűrése jó, a belőle készített friss vagy savanyú káposzta ízletes.Aki savanyítási eljárásban is otthon van, annak általában terem nyári és téli fajtája is.

A káposzta savanyítás kínai találmány. Itthon régente főleg egész fejeket savanyítottak. A család méretétől függően akár háromszáz fejet is érleltek hatalmas fahordókban.  A só és a köménymag mellett borral és zöldségekkel ízesítették.A savanyú káposzta egyesíti a zöldség és az erjesztéssel készülő élelmiszerek élettani előnyeit. Gazdag A- és C- vitaminban, antioxidánsokban. Gyulladáscsökkentő hatása mellett mérsékli a koleszterinszintet. Kiváló foszfor-, kálium-, kalcium- és rostforrás. A savanyított káposzta vízhajtó hatású.

A kápossztafej alakja, nagysága, színe, tömöttsége a fejes káposzta legfontosabb tulajdonságai.A levelek alapszíne zöld vagy kék, amelyet a különböző vastagságú viaszréteg más és más árnyalatúvá tehet. Hamvaszöld színtől, az ezüstös zöld levélzetén át, a kékes árnyalaton át a liláig terjed.

A káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C- vitaminban (100 g káposztában 40 mg C- vitamin van), de K- és B1-, valamint E- vitamin is. A zöld levelekben sok béta--karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is.Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős.A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású.

A népi gyógyászat a káposztát nemcsak belsőleg ajánlja, hanem például a leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is. Sodrófával kicsit megzúzták, úgy használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

Szaporítása: magról vetve. A palántákat már elég korán tavasszal ki lehet a helyükre ültetni megfelelő sor,- és tőtávolságot betartva.

(Forrás: agroinform.com)