Jump to content

Csillagtök

2017. 10. 09. 09:52

E meglehetősen különös alakú zöldségfélét a franciák viccesen püspökkalapnak és izraeli articsókának is nevezik. Többféle változata ismert: van fehér, fényes sárga, narancssárga patisszon, sőt olyan is, mely vastag zöld színű „farokban” végződik. Vannak, akik az érett csillagtökre esküsznek, míg mások szerint viszont elkészítve akkor a legfinomabb, amikor az átmérője még nem nagyobb 5-8 cm-nél. Csipkézett repülő csészealjra, kisdedfejfedőre hasonlító formája miatt a belőle készített ételek kipróbálására elsősorban a gyermekek a „vevők”.

Kezdő kertészek óriási sikerélményt kapnak a növény termesztésével. Mert nem kell fáradtságos munkát belefeccölni, mégis akkora terméshozamra számíthatunk, amennyi egy család számára egész nyáron elég. S ha még egy pici titkot is fejben tarunk, akkor még ősszel savanyítani is tudunk belőle. A titok, hogy a zöldséget időben szedjük le, így újabb termésre sarkalljuk zöldségnövényünket.

Magvetéssel vagy palántaneveléssel szaporítható, hasonlóan a cukkinihez. Az indás fajok 5-6 m hosszú hajtásokat fejlesztenek, míg a helyben maradók, hatalmas leveleivel elég nagy területet foglalnak el. Ezért bármelyik módot is választjuk, hagyjunk neki helyet.

A patiszont (Cucurbita pepo convar. patissoniana Greb.) hasonlóan a cukkinihez, illetve a többi tökfélékhez fészekbe vetjük, vagy palántázzuk. Egy fészekbe 5 magot érdemes vetni – adott fajon belül akár több fajtát, pl. zöld és sárga cukkinit. Vetéskor először öntözzük meg a fészek közepét, és tegyük a magokat egymástól 2-3 cm távolságra, kb. 2 cm mélyre, majd takarjuk le laza földdel. Ha a magok kikeltek, három tövet hagyjunk meg.

Ezt követően nem sok teendőnk lesz. Június közepén már megjelennek az első cukkinik és/vagy patisszonok. Érdemes őket kicsi állapotban (cukkininél kb. 15-20 cm körüli hossz, patisszonnál 5-10 cm átmérő) szedni – ekkor sokkal finomabbak, és minél gyakrabban szedjük, annál több virágot és újabb termést hoznak.

Nagy gyökérzetet nevelnek, a szükséges vizet messziről képesek felszívni, így, bár sok vízre van szükségük, azt szárazabb időben is biztosíthatjuk heti egy kanna víz tányérjukba zúdításával. Kiskorukban a gyomokat húzogassuk ki mellőlük – később, a lapátnyi levelek árnyékában nem sok esélye marad más növénynek.

E semleges, kellemes ízű tök, igen sokféleképpen fogyasztható, remekül kombinálható más ételekkel. Alacsony energiatartalmú,  kevés 0,7 g növényi rostot tartalmaz.

Az apró, zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, az idősebb tökök héját azonban el kell távolítani, magjukat pedig ki kell kaparni. A közepes, vagy a nagyobb csillagtököket vágjuk ketté, majd a kenyérhez hasonlóan, ujjnyi vastagra szeleteljük fel. A hámozás után szedjük ki a magokat.

Visszafogott ízét a főzés és sütés hozza elő, emellett bátran lehet fűszerezni. Fűszerei a babérlevél, bazsalikom, bors, fokhagyma, kardamom, kapor, majoranna, pirospaprika, petrezselyem, szerecsendió, citrom- és narancslé, ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, szegfűszeg is szóba jöhetnek.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)