Jump to content

A kiskertek mostoha gyermeke

2017. 10. 14. 15:54

Ha már ültettünk ribizli bokrokat, ne feledkezzünk meg a kertek Hamupipőkéjéről, az egresről sem. Nem mindenki szereti, mert kissé savanyú (bár szerintem, nem savanyúbb a ribizlinél) és a bokor, amelyről szedjük, kissé szúrós (de nem annyira, mint a szeder).

Hálátlanul bánunk vele, pedig sokkal nagyobb figyelmet érdemelne maga a gyümölcs. Szenteljünk hát neki egy kis figyelmet.

Az egres - Ribes uva-crispa - , melyet oly sokan pöszmétének, piszkének ismernek eléggé igénytelen, Nem kedveli a tűző napot, mert az magában hordozza a cserje kiszáradását, levélhullását, termésének megperzselődését. Ezért kertünkben válasszunk neki félárnyékos helyet. Inkább a savanyú talajt kedveli, ahol jó a vízellátás és termékeny.

Ültetéskor vegyük ezt figyelembe, és olyan trágyát válasszunk, melyben inkább kálium és magnézium fordul elő.

Kiskertünkben választhatunk egres bokrot, vagy magastörzsű egrest. A magas törzsű köszmétefácskáknak sokféle előnyük ismert: könnyebb a talajukat megművelni, egyszerűbb és könnyebb a metszésük és a szüretelésük. A lisztharmatnak a magasan, levegős körülmények között levő korona jobban ellenáll, és eredményesebben megvédhető, mint a talajszinten levő bokoré. Nem utolsó dolog az sem, hogy a kertben jól mutat a csinos, filigrán alkatú köszmétefácska.

Mivel a köszméte korán fakad, ezért tavasszal ne ültessük. Telepítésének legjobb időszaka ősszel, a lomb lehullása után van. Egy-egy fácskának másfél m2 tenyészterületre van szüksége.

Rendkívül fontos és nagy figyelmet igénylő munka a köszméte tavaszi metszése. Minthogy az egy-két és hároméves gallyak hozzák a legszebb gyümölcsöket, ezért arra kell törekedni, hogy levegős elrendezésben minél több ilyen termőrész legyen a fácskán. Ezért a metszést a ritkítással kezdjük, hogy a korona megújulhasson. A termőrészeket kissé visszavágjuk, míg a gyengébb vesszőket rövidre kurtítjuk. Különösen kell ügyelni arra, hogy a lisztharmattal fertőzött vesszővégeket eltávolítsuk.

A metszéssel egyidejűleg kell eltávolítani a tősarjakat, amelyek olykor elég nagy számban törnek elő a tő közeléből. Ezeket nem a talaj felszínén, hanem mélyebben kell elvágni, mert különben még több sarj fog előtörni.

A viszonylag vékony fácskánknak támasztékra is szüksége lesz, hogy el tudja viselni a szelet, és meg tudja tartani a sok gyümölcsöt.

A köszmétét rendszeresen kell locsolni lisztharmat ellen, hiszen ez a fő betegsége.

Az egyes fajták gyümölcse lehet zöld vagy pirosas, szőrös vagy csupasz, a gyümölcshús íze savanykás. Félig és teljesen éretten is szüretelhető. A termés zömét május végén, június első felében szedik. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található.

A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

(Forrás: Bálint gazda)