Jump to content

De a lelke hófehér

2017. 11. 12. 11:11

A fekete retket - Raphanus niger - a Közel- keleten ősidők óta termesztik, az ókori egyiptomiak nagy becsben tartották. A görög történetíró, Hérodotosz szerint Egyiptomban a piramist építő rabszolgákat is ezzel etették, hogy erőre kapjanak és a nap végéig bírják energiával a nehéz, fizikai munkát. Az ókori Görögországban szent növénynek tartották és olyan is előfordult, hogy aranyba öntötték. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül.

A fekete retek, vagy más néven téli retek a héja színéről kapta a nevét. Késő ősszel szüretelik és bizony, ha a szárától nem fosztjuk meg, akkor a lakásban is eltartható hűtés nélkül 3-4 napig, de hűvös helyen, a pincében, vagy a vízóra aknában, akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.

Őszi termesztésre alkalmas 90-100 napos tenyészidejű tárolási fajta. Gömbölyű gumója 220-250 g átlagsúlyú, fekete héjszínű. Húsa fehér, üregesedésre, pudvásodásra nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotinoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.

Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát.

A fekete retekben található egyik vegyület, a raphanin hormon-kiegyensúlyozó hatással bír, elsősorban a pajzsmirigyre van jótékony hatással, ennek köszönhetően a rendszeres fogyasztásával képesek lehetünk elkerülni a pajzsmirigyet érintő betegségeket.

Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.

Retek kúra: A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését. A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)