Jump to content

Kettő az egyben

2017. 11. 15. 09:59

Hitelt érdemlő írásos feljegyzések szerint három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a paraszti kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldségnövény.

Aztán egy időben eltűnt, majd a reformkonyha segítségével, valamint az egészséges étkezés iránti vágy keresletet teremtett eme zöldség után.

A mángold - Beta vulgaris convar. vulgaris DC. - egyesíti a spenót és a spárga minden jótulajdonságát. A talajban vastag, gyakran elágazó, húsos fehér gyökeret fejleszt, levelei 40-50 cm hosszúak, húsosak, hullámosak. Mi a levelét fogyasztjuk, de azt teljesen, levélnyéllel együtt. Levelét hasonlóképpen használjuk, mint a spenótét. A levélnyelet pedig, mint a spárgát.

Április közepétől vethetjük, hiszen a magoknak 9 fok kell a csírázáshoz. Helybe vetjük, ami azt jelenti, hogy onnan már nem mozgatjuk. Tehát olyan helyet válasszunk neki, ahol maradhat egész évben, sőt a másodikban is, hiszen kétnyári növény. Első évben a növény eléri azt a kort, amikor szüretelhetjük levelét, míg a második évben magot termel és már nem hoz új, fogyasztható leveleket. Ezt használhatjuk fel arra, hogy kertünkben folyamatosan legyen minden évben friss mángold.

Nem válogatós a talajt illetően, de mivel sok nedvességre van szüksége, ezért jó vízáteresztő képességű földbe vessük, amelyet előzőleg gazdagon elláttunk humusszal. Később, amikor kis növényünk már kellően megerősödött, gondoskodjunk arról, hogy a talaj ne veszítsen sok nedvességet. Ezt tehetjük mulccsal, vagy a lenyírt fűvel, szalmával. A sorok közötti talaj takarására nagyon alkalmas a fűnyírógéppel lekaszált apró széna, amely a komposztkazalban igen nehezen bomlik el. Friss állapotban a talajra terítve némi nedvességet is ad át a földnek, de jóval jelentősebb az a jótékony hatása, hogy megvédi a talajt a közvetlen napsugárzástól, a talajban tárolt nedvesség elpárologtatásától, és ezzel fokozza a talajban tevékenykedő apró, mikroszkopikus élőlények elszaporodását.

Gyomlálásra, kapálásra két-három alkalommal lesz szükség. Tartósan száraz idő esetén a mángold kiegészítő nedvességre szorul, tehát alaposan meg kell öntözni.

Nagyon szereti a meleget és a napfényt, ezért olyan helyre vessük a magokat, ahol ebben bőven részesül. Vetéskor az előkészített talajba 2 - 3 cm mély árkot húzunk, melybe 30 cm-ként tegyünk egy magot és a következő soroktól is ugyan ennyire legyen. Ez azért fontos, mert nagy helyet foglal majd el a kifejlett növény.

A magok úgynevezett gomolyok, amelyekben valójában 2-3 mag helyezkedik el, tehát a legóvatosabb vetés után is egymás mellett több növény kel ki. A 2-3 leveles növénykéket át is lehet palántázni, vagy el lehet ajándékozni! De ne felejtsük el, hogy, ha átültetjük, akkor alaposan be kell locsolni a helyet és még így is előfordulhat, hogy nem fogannak meg.

Ezt az elfeledett növényt, nem csak szépségéért és különlegességért érdemes a kertünkbe ültetni, de magas már-már feltűnő vitamin tartalma miatt is. Megtalálható benne a K vitamin,az A,E vitamin, valamint C-vitamin tartalma is igen magas, még főzve is 6-8 mg C-vitamin van benne 100 gr-ként. De tartalmazz vasat, magnéziumot, és sok ásványi anyagot is.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)