Szabadföldön leghamarabb május végétől helyre vethető, de mivel éghajlati adottságaink között (különösen megváltozott éghajlatunkon) hajlamos a felmagzásra, kísérleti tapasztalataink szerint a legkedvezőbb vetési idő július eleje. Így ősszel szedhetjük, szeptember végén, október elején. Ilyenkor a növény már nem megy magszárba, mivel a nappalok egyre rövidülnek, hűvösebb, párásabb az idő. Azok közé a növények közé tartozik, amivel könnyű otthon boldogulni. A mélyrétegű, humuszos, laza szerkezetű kerti talajt kedveli legjobban. Tenyészideje 80-110 nap.
A növény 1,5 m magasra nőhet, és ezért sok helyre van szüksége. Egy teljesen napsütötte hely, és kevés mész az összes extra dolog, amire ennek a buja, kicsit rendezetlenül kinéző, növénynek igénye van. Nagyon jól használható az ágyásban háttérnövényként, halványzöld leveleivel és sárga ernyővirágzatával különleges hatást biztosít. Az édeskömény a kaporfélék családjába tartozik, de nem célszerű őket túl szorosan egymás mellé ültetni, mert keresztporzás esetén mindkét növény elveszíti aromáját. Időről időre távolítsuk el a magernyőt, mielőtt a magvak lehullanak a földre. Lógassuk a lefelé fordított magernyőket egy tál fölé szárítás céljából. A mag magától kihullik, és ebből egész télre elegendő jut konyhai használatra. A var. vulgare termésének íze csípős, kissé édeskés, ez a legjobb fűszeralapanyag. A var. dulce termése a legédesebb, csípős íztől mentes.
A gumós édeskömény elsősorban a zöldségnövények választékbővítésére alkalmas. A növény minden része édes, fűszeres ízű, illóolajat tartalmazó. Anethol tartalma miatt fiziológiás hatása jelentős étvágygerjesztő, élénkítő, bélgörcs- és hurutoldó, vizelet- és szélhajtó, tejszaporító. Az édeskömény magja épp ezért egy babateából sem maradhat ki. A hasfájós csecsemőknek minden étkezés után két teáskanál édesköményteát kell adni. Az összepréselt magokból készült édeskömény- tea segít a testsúlycsökkentésben és a méregtelenítésben, többek között azért, mert csökkenti az éhségérzetet, és az ételekben lévő zsír gyorsabban megemésztődik.
A gumó rostban gazdag, kedvező étrendi hatása mellett bizonyos puffasztó hatása is van. Cukortartalma mellett jelentős a foszfor- és kalciumtartalma. Tartalmaz béta- karotint, B1-, B2-, B5-, B6-, C- és PP vitaminokat.
A magyar népi gyógyászatban is használták az édeskömény főzetét szemborogatásra. Fűszerként főleg az olajbogyók eltartásához szükséges, de befőttek és kenyérfélék ízesítőjeként is ismert.