Jump to content

Alma, amely nem robban

2017. 12. 28. 15:20

A gránátalma igen régi kultúrnövényünk, gyakorlatilag végigvonul a történelmünkön, elsősorban mint termékenységi, szerelmi szimbólum. A görög legendáriumban Aphroditéhoz kapcsolódik, a mondák szerint ő ültette ugyanis az első példányokat Ciprus szigetén, de Zeusz feleségének termékenysége, szépsége is megjelenik a gránátalmában. A sok magvas gyümölcs felbukkan föníciai, egyiptomi, izraeli emlékekben, régi leírásokban is, a korai keresztény kultúrkörben pedig a gránátalma virágai a szeretet jelképezték, a jellegzetes gyümölcs számtalan Mária ábrázoláson felfedezhető.

Azt gondolnánk, hogy ez a felettébb érdekes növény nálunk nem termeszthető, pedig, igen. A gránátalma - Punica granatum -  vagy pomagránát növényt ültessünk bátran, még akkor is, ha nem kapunk feltétlenül gyümölcsöt, mert nagyon szép látványt nyújt. Virágai, melyek telt, -vagy szimpla virágúak, pompás, mediterrán dísze kertünknek.A tölcséres virágok júniusban nyílnak a hajtásokon, melyeknek a szintén szemkápráztató, fényes tónusú, ovális levelek adnak szép hátteret.

A gránátalma sűrűn ágas, lombhullató cserje. Ép szélű, lándzsás levelei többnyire átellenesek. Nyáron hozza élénkpiros, tölcsér alakú, 3-6 cm széles, ráncos szirmú, korallpiros virágait, melyek májustól - szeptemberig folyamatosan nyílnak. 2- 3 méter magasra is megnőhet.

A gránátalma szaporítása több módon lehetséges, magvetéssel például, mely azonban a legkevésbé hatékony módszer, a kifejlődő növények így általában satnyák és erőtlenek. Sokkal jobb eredménnyel jár a gyökeres tősarjak használata, így ha ismerősünknek van gránátalmája, csupán kérnünk kell belőle, mégpedig ősszel. A legjobb természetesen az előnevelt, megbízható pedigrével rendelkező növény vásárlása és elültetése. A gránátalma a talajra nem kimondottan érzékeny, azonban a legszebben a laza, humuszos közegben fejlődik. Betegségei kisszámúak, az egészséges, jól gondozott növény általában ellenálló, a gyenge talajon fejlődő, elhanyagolt példányokat előbb támadják meg betegségek és kártevők, utóbbiak közül főleg a gyapjas pajzstetű, a takácsatka, vagy a levéltetű. A gránátalma kibírja a mi teleinket is, ám az első 2-3 évben a fiatal növényt telente takarással kell óvni (avar és/vagy komposzt kupacolással), a fagyzugosabb helyeken élő bokrokat pedig minden télen védeni kell. A gránátalma elsősorban a védett, napos helyeket kedveli.  A gránátalma nevelése egyebekben nem jár sok feladattal, az időnkénti öntözés mellett a már kifejlett növények tavaszi ritkító metszése lesz majd lényeges teendő.

A gránátalma különösen izgalmas magvaiért fogyasztjuk. Nem könnyű hozzájutni, de nem lehetetlen. Vágjuk ketté a gyümölcsöt keresztben, vigyázva, hogy a lecsöpögő lé ne kerüljön a ruhánkra, mert fog és nem is tisztítható. A kettévágott gyümölcsöt oldalánál körbeforgatjuk, miközben kissé széthúzogatjuk. Majd veszünk egy fakanalat, amelynek van húzása,a másik kezünkben tenyerünkre fordítjuk a felezett gyümölcsöt és elkezdjük paskolni. Így csak a magok potyognak ki, a kesernyés, apró, fehér gyümölcsrészek nem.

A gránátalma legalább 3 féle erős antioxidánst tartalmaz, amelyek együttes hatása az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint háromszor akkora, mint a vörösboré vagy a zöld teáé.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)