Jump to content

A smaragd színű fűszer

2018. 01. 12. 12:56

A metélőhagyma - Allium schoenoprasum - , melyet leginkább snidlingnek nevezünk a kis kertészek, a gyerekek kedvence. S nem csak azért, mert gyorsan fejlődik, hanem mert értékes “sörényét” vígan alakíthatják, vághatják, mert tudják, hamarosan újra kinő. Szép, zöld, sűrű üstöke arra készteti az embert, hogy friss salátát készítsünk vele, vagy szendvicsünket koronázzuk meg.

A metélő hagyma kevés helyet igényel, és kora tavasszal, amikor még nem zöldül semmi, ablakunkban ott ékeskedhet egy cserépnyi smaragd hagymára és fokhagymára emlékeztető illatú, zamatú fűszer.

Igénytelen a talajra nézve, de legjobban a homokos - agyagos talajt kedveli. Vethetjük szegélynövényként is, így állandóan szem előtt van.

Mivel a liliomfélék családjába tartozik, ezért a föld alatti része a kicsiny hagymácskák, míg a föld feletti része az ebből kinövő levelek.

Az első évben törekvésünk arra irányul, hogy a növény megeredjen és megerősödjön, a második évtől már vágható, egy szezon alatt kétszer- háromszor. Minnél közelebb vágjuk a föld felszínéhez képest, annál dúsabban, erőteljesebben hajt újra. A második évtől, tőosztással szaporíthatjuk.

Vetésére már március végén, április elején kell gondolni. Gondozott, mélyen felásott talajba vessük, mert gyökerei mélyen helyezkednek el. A magvetés után kb. 3-4 hét múlva kelnek ki a magok. A csírázás idején bőségesen öntözést és tápanyag ellátást igényel a növény. Ha nem adunk elég tápanyagot a növénynek a levelek barnulnak, elszáradnak.

A magvetéstől számítva a 8-10. héten a palántákat ültessük át frissen felásott laza szerkezetű talajba ültessük át, 25 cm.-es sortávolságra. A kis palántákat érdemes csoportosan ültessük el, sokkal szebb lesz. A metélőhagyma évelő növény, de érdemes három- négyévente újra ültetni és más helyet keresni neki a kertben.

Az erős, dús lombú kétéves töveket november elejéig, tehát– a kemény fagyok beállta előtt fel kell szedni ásóval, nagy földlabdával. A töveket megtisztítjuk, kiszedjük az esetleges gyomnövényeket, füveket, majd a felhasználásig esőtől védett hűvös helyen tároljuk. Kihűlt melegágy, hűvös pince egyaránt jó e célra. A 6–8 hetes nyugalmi időszak alatt a levelek megsárgulnak, majd elhalnak, a földlabdás tövek átszáradnak, az se baj, ha kissé átfagynak. A téli hajtatás december elejétől bármikor megkezdhető. Az elszáradt lombjától megtisztított kétéves metélőhagymatöveket akár 8–10 felé is szét lehet szedni. Az így kapott töveket cserepekbe, esetleg tejfölös poharakba ültessük. A cserepet úgy töltsük meg jó kerti földdel, hogy a tövek behelyezése után a cserép felső szintjével azonos magasságban legyen a föld. Ezután mérsékelten öntözzünk, s a cserepeket lehetőleg fényes, meleg helyre állítsuk. A hajtatandó metélőhagyma elsősorban talpmeleget kíván, s ha 18–20 fokon tartjuk, akkor 2–3 hét múlva 15 cm körüli dús lombozatot fejleszt.

A túl nedves föld a hagymák pusztulását is jelentheti. Ha pedig túl száraz a talaj és a levegő, akkor keményebb, durvább, kevésbé tetszetős lombozatot kapunk. A szedés akkor kezdődik, amikor a lomb 12–15 cm-es.

Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása is van. Ne főzzük, mert az íze és a zamata elillan.

(Forrás: egeszsegter.hu)