Jump to content

Az "aranyalma"

2018. 02. 21. 12:03

A paradicsom - Lycopersicon esculentum -  húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete , száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

Őshazája Peru, ahol ma is közönséges, majdhogynem gyomnövény. Mexikóban kezdték el termeszteni, Amerika felfedezői hozták be Európába, majd Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen. Aranyos színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", az aranyalma.  

Trópusi hazájában évelő kúszónövény, mérsékelt éghajlaton egyévesként termesztik, vannak egész éves kultúrák is. Gyökere főgyökér. Szár eredetű járulékos gyökereket is fejleszt. Hajtása, levele sűrűn borított szőrökkel, mirigyesen szőrös is lehet. A szár növekedése szerint két fajtája van, a folytonos és determinált; ez utóbbi főhajtása virágzattal zárul. Levelei félbeszárnyaltak, a levélkék karéjosak. Virágzata forgó vagy kettősbogas forgó. Virágaiban a porzószálak összenőve oszlopszerűen körülveszik a bibét, azon túlnyúlnak ( önbeporzó ). Termése bogyó. Szára, levele, termése fajtánként változó.

A paradicsom nagyon munkaigényes növény, a palántanevelés és az ültetés mellett fejtrágyázást, öntözést, kacsolást, kötözést és gyomirtást igényel. Szabadföldi termesztésnél a folytonnövő fajtákat karózzák és kötözik.

Növekedési típus szerint megkülönböztetünk folytonos, determinált és féldeterminált fajtákat; bogyóalak szerint gömb, lapított, megnyúlt és szögletes alakúakat; bogyóméret szerint: koktél, cherry, közepes és nagy méretűeket; termesztési mód szerint szabadföldi, hajtatási és mindkettőre alkalmas fajtákat. A termés színe is rendkívül változatos lehet: piros, sárga, narancssárga, rózsaszín, bordó, fekete, zöld, fehér.

A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú,de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint.  Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne.

A likopin adja a paradicsom piros színét, ezért fogyasztása óvja a szervezetet az oxidatív stressztől, így segít megelőzni a daganatos, illetve szívbetegségek kialakulását.

Egy finn kutatócsoport összefüggést talált a szervezet likopinszintje, valamint a stroke kockázata között. Arra az eredményre jutottak a szakértők, hogy azoknál a  vizsgált személyeknél, akiknek a vérében magasabb volt ez a szint, kisebb volt az esélye a stroke kialakulásának. A likopin ugyanis gyulladás-, illetve koleszterincsökkentő hatással is bír.  Ezen kívül javítja az immunműködést és lassítja a véralvadást. Mindennek köszönhetően segít megelőzni az agy vérrög okozta keringési zavarát. Mivel a likopin zsírban oldódik, érdemes például olívaolajjal társítani a paradicsomot.

Változatos módon fogyaszthatjuk. Nyersen, aszalva, napon szárítva, főzve, sütve, sűrítményként, más zöldségek kiváló társaként. Zölden, akár savanyúságként.

A paradicsom egyike azon kevés zöldségfélének, amelyből alkoholos italt, koktélt is kevernek. A Bloody Mary-t 1930-as években keverték először, Párizsban. Ha megfelelő fűszerezést is kap még mindemellett, akkor korántsem egy frissítő italról beszélünk. Nem véletlenül kapta egyes itallapokon a "vámpírok itala" becenevet.

(Forrás: erdekesvilag.hu)