Jump to content

Egy növény, aminek kártékony hatásait magunknak köszönhetjük

2018. 02. 23. 15:28

Hatályos jogszabályok írják elő irtását, és büntetéssel sújtják az elhanyagolt terület gazdáit. Egyesek szerint hasznos gyomnövény, míg mások cáfolják ezt. Vannak, akik nem is gyom, inkább gyógynövényként tekintenek rá. De, ami biztos, hogy emberek ezrei szenvednek tőle virágzás és pollenszórás idején.

A parlagfű - Ambrosia artemisiifolia - észak- amerikai eredetű faj, melynek ezért természetes kártevői odaát maradtak, következésképpen olyan mértékű térfoglalásra tettük képessé, ha úgy tetszik: helyzetbe hoztuk, amire magától nem lett volna képes.

Kétszikű, 20–140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves növény. Karógyökere mélyen behatol a föld alá, ezért olyan nehéz kiszakítani a szárazabb talajból. Központi egyenes, tompa négy élű szárral rendelkezik, amelynek sűrű oldalhajtásai vannak. Ha kapával, vagy fűnyíróval próbálnánk eltávolítani, csak azt érjük el,hogy a talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazás fejlődik Magassága átlagosan 120–140 cm körül alakul, de optimális körülmények között 200 cm-nél is nagyobbra nőhet.

Levelei rendkívül változatosak, általában 1- vagy 2-szeresen szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek. A szőrök a levél fonákján hosszabbak. A levél színe sötétzöld, fonákja szürkészöld. A sárga színű 4–5 mm-es porzós fészkek a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek, 10–15 virágot tartalmaznak.

Virágpora az arra érzékenyeknél súlyos allergiát okozhat. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak. Termése 2–4 mm hosszú, szürke, szív alakú kaszat. Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak.

Tudnunk kell róla, hogy még virágzás előtt kell irtani, mert mikor termést (magokat) hoz és elszóródik a szél által, a magok 40 évig is képesek életben maradni és várni a legcsekélyebb kedvező feltételre. Tehát, ha nem akarjuk - túl a bírságon - , hogy ez a növény elszaporodjon a kertünkben, akkor minnél korábban kell kitépni a földből, mert később már késő lesz. Egy hasznos tanács: lehetőleg eső után, amíg még nem ontja a pollent és akkor könnyebben kitéphető.

Fontos lenne a régi legelők, kaszálók fenntartása, beszántásuk kerülése. Erdőkbe sem hatol be, ezért hosszú távon jó megelőzés a parlagterületek erdősítése. Ha a parlagfüves területet magára hagyják, az őshonos növények ismét elfoglalják a helyüket, és kb. 3-4 év alatt kiszorítják - „kipusztítják”, ezért is fontos lehet a legelők, kaszálók megtartása és fejlesztése azokon a területeken, ahol már nem érdemes haszonnövényeket termeszteni.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)