Jump to content

Sárga és illatos gyöngyszem

2018. 02. 26. 14:18

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép- Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa.

Essen most szó leginkább a gyümölcsről.

A sárgabarackfa kora tavasszal hófehér virágaival pompázik. Fényigényes fa, viszont kifejezetten szárazságtűrő. Könnyen kezelhető, hálás gyümölcsfa.  4-7 m magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Kora tavasszal, lombfakadás előtt általában fehéren virágzik, amikor a fagyok még kárt tehetnek benne.

A téli lehűlésekre érzékeny fajtákat csak fagymentes területre ültessük. A kései virágzású fajták viszont károsodás nélkül átvészelik a kemény teleket.

A kajszibarack, sárgabarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk.

A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul.

A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag.

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A- vitamint, béta- karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C- vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartamát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két- három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A- vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav- forrás. Értékes sok sárga béta- karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A- vitaminja késlelteti az időskori látás romlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.

A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt- húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidéken élő asszonyok. A hunzák ( távoli törzs Pakisztán közelében, viszonylag a civilizációtól elzártan élnek).a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre.

Az egyik legvitatottabb olaj, a barackmagolaj. Egyértelmű adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy az amigdalin hatásos lenne a rákos daganatokkal szemben, azonban több korábbi kutatás is pozitív hatásokról, tapasztalatokról számolt be.

A magyar sárgabarack messze földön ismert. Páratlan íze, aromája minden tekintetben egyedi.

(Forrás: vitaminsziget.hu)