Jump to content

A felfedezhető fűszer

2018. 03. 06. 19:32

A fűszernövényeknek kellemes az illatuk, sokféle a megjelenésük, amivel változatossá tehetjük kertünket. Ha van rá lehetőségünk használjuk őket bátran és  termesszük a saját kertünkben. Különféle vitaminokat tartalmaznak, befolyásolják az étvágyat és serkentik az emésztést, nem mellékesen nagyon sok fűszernövénynek a szervezetünkre gyógyhatása is van.A fűszernövények ápolása nem bonyolult, mi is bátran próbálkozhatunk, a kert szépségét és varázsát gazdagítjuk ha ilyen növényeket ültetünk.

A borsikafű - Satureja hortensis - vagy ismertebb nevén a csombord (csombor) egyéves lágyszárú fűszernövény, a mediterrán vidékeken őshonos, mely jól alkalmazkodik hazánk klímájához, így hazai nevelése nem jelent problémát. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

A kertbe telepíthetjük magvetéssel és palántázással is, mindkét alkalom tavasszal időszerű. A magvetést április elején kezdjük el, sekélyre vessük, majd a magoncokat pár hét múlva ritkítsuk. Az előnevelt palánták ültetése kicsit később történik, május első felében kerüljenek a kertbe.

A borsikafű balkonon vagy cserépben történő nevelése esetén gyakoribb öntözést igényel.

A hideg évszakban is nevelhető egy napos ablakba téve kiválóan érzi magát, így télen is frissen áll rendelkezésünkre.

20–50 cm magas, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő, egyéves növény. Magját március végén, április elején trágyázás után, 1–2 cm mélyen, 25–30 cm sortávolságra vetjük közép kötött talajba. Sűrű kelés után 8–10 cm-re ritkítjuk, virágzás idején az alsó elágazásnál vágjuk, szárítás után lemorzsoljuk, rostáljuk.

Bármilyen földben megterem, nem igényel vetés előtt friss trágyázást, de a tápanyag utánpótlásról előző évben gondoskodjunk.

Nem hajlamos a betegségekre, de ehhez az szükséges, hogy minden évben másik helyre ültessük, így nem kell növényvédelemről gondoskodnunk.

Magas víz és rosttartalma miatt diétás táplálkozásban is kiválóan alkalmazható. Kiváló ízesítője a zöldséges húsos ételeknek, előételeknek, salátáknak.Készülhet belőle öntet, mártás, valamint tea, de alkalmazható a zöldséges húsos töltelékekhez is.  Mivel a friss borsikafűnek magas az illóolaj tartalma, ezért óvatosan bánjunk felhasználásával, mert ha túl sokat teszünk az ételbe, azt túl aromássá de még kesernyéssé is teheti. Célszerű az ételkészítés végén az ételbe tenni, hogy az aromaanyagok jobban érvényesüljenek és megmaradjanak.

Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják. Kiváló gyomorerősítő, emésztést elősegítő gyógynövény. Használják még étvágyjavítóként, görcsoldóként, köhögés ellen, torokgyulladás esetén toroköblögető szerként, valamint alacsony vérnyomásra is ajánlott. A füveskönyvek szerint  a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)