Jump to content

Az erő és a határozottság jelképe

2018. 03. 17. 08:54

A kardvirágok - Gladiolus hibridek- a nyár jellemző hagymagumós kerti növényei, amelyek a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartoznak. A Gladiolus nemzetség 10 faja eurázsiai eredetű, mintegy 250 fajának őshazája Dél Afrika. A 17-18. században fedezték fel. A több mint 10 ezer kertészeti változat hat dél- afrikai fajtól származik. Ugyanis innen indult el világhódító útjára, a 19. századtól kezdték el keresztezni egymással a különböző fajokat.

Az erő és a határozottság jelképe. Gyakori menyasszonyi csokrokban is, ezzel a menyasszony a fiúgyermek születésének esélyét szeretné növelni. Kisfiú születésekor is ez a leggyakrabban ajándékozott virág. Gladiólusz nevét kardszerű levelei után kapta. A nagy virágú, nemes grandiflorus 80-150 cm magas, az egy oldalra néző virágfüzérben 10-18 cm átmérőjű virágok nyílnak.

Napra ültessük. Bár félárnyékban is megél, a virágok napon fejlődnek a legszebben, és a virághagymák is életképesebbek lesznek ilyenkor. Jó vízgazdálkodású talajt igényel. Nyári melegben öntözést kíván. Kötött, pangó vizes talajú kertben készítsük számukra magas ágyást.

A hosszan tartó virágzás érdekében május közepén ültessük ki az első sorozatot, majd kéthetente ültessünk újabb hagymagumókat. De választhatunk korán, nyár közepén és nyár végén nyíló fajtákat is. Ekkor természetesen egy időben, tavasszal történhet a kiültetés. Játszhatunk a hagymaméretekkel is: A kisebb hagymák valamivel későbben, a nagyobb hagymák korábban nyílnak.

A 2 cm-nél kisebb átmérőjű hagymából fejlődő növény nem nevel virágot. 3,5 cm-nél nagyobb hagymákból fejlődő növények virágai a legnagyobbak a fajta adottságain belül. Vásárláskor nagy, duci hagymákat válasszunk. Ültetéskor a hagyma ármérőjénél négyszer mélyebbre ültessük (ültető gödör aljától mérjük a távolságot). A hagymák egymástól 15 cm távolságra kerüljenek. A magas fajták mellé már kiültetéskor szúrjunk be támasztékot, amely megvédi a majdani virágszárat attól, hogy a szél kárt okozzon benne.

Hajnalban vagy éjjel szedjünk róla virágot. Vigyünk magunkkal egy vödör kézmeleg vizet, és rögtön helyezzük bele az éles késsel levágott virágszárat, de előtte a vágásfelületnél átlósan metsszük be őket a víz alatt. Csak olyan fürtöt vágjunk le, amelyen egy-két virág nyílott ki, a többi bimbós. A növényen hagyjunk meg legalább négy levelet, ha a hagymát újra fel akarjuk használni. Majd vigyük hűvös, sötét helyre néhány órára. A váza vizébe virág tartósítószert is tehetünk. Az elnyílt virágokat csípjük le.

A kardvirág hagymáit akkor érdemes felszedni, ha azt látjuk, hogy a próbaképpen felvett növény gyökerei elhaltak, azaz barnás színűek. Akkor óvatosan ássuk fel és rázzuk le a maradék földet a gumókról. Érdemes ezt a munkát száraz időben végezni. A növény szárát, azaz a föld feletti részét 10 cm.re vágjuk vissza. A hulladékot égessük el, ne tegyük a komposztra, mert néhány kórokozó a téli hideg ellenére is megmarad. és fertőz.

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy hagyjuk megszáradni és hűvös, de száraz helyen tároljuk télen.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)