Jump to content

Falusi kertek dísze

2018. 03. 18. 09:56

A piros gyűszűvirág jól érzi magát félárnyékos helyeken, például fák alatt. Különböző vadvirágokkal együtt ültetve nagyon szépen mutat virágágyakban és természetszerű kiültetésekben egyaránt. Virága kárminvörös, de léteznek sárga és fehér változatai is (júniustól júliusig). Európában vadon is előfordul, de Magyarországon inkább csak a házikertekben, dísznövényként lelhető fel. Június-augusztusban virágzik erdőszéleken tisztásokon, utak szélén, inkább savanyú talajon. A falusi kertek dísze volt.

Fagytűrő, 60-120 cm magas, de jó talajban még magasabb is lehet. A virágoskert árnyékos részében, a háttérben a helye, bár filigrán megjelenésével egyáltalán nem zavaró, ha alacsonyabb évelők elé kerül. Csoportosan ültetve a legszebbek. Lehet évelőként is nevelni, ha nem engedik magot kötni, a virágzás végén tőből kivágják a virágszárakat, úgy akár 5 évig is elél. Kétéves növény, első évben csak jókora tőlevélrózsája fejlődik ki. Tő- és szárlevelei hasonlóak, méretük eltérő. Alakjuk tojásdad, szélük hullámos, dúsan szőrözöttek. A szárlevelek szórt állásúak. Virágai mintegy 3-5 cm nagyságúak, dús fürtöt alkotnak. Színük rózsaszín, bíborpiros, ritkán fehér, belsejük sötét, fehér szegélyű pontokkal mintázott. Egy fürtben akár 60 virág is lehet. Termése lecsüngő tok, eleinte zöld, éretten barna, a bibe maradványával. Magja apró, fekete. Hosszú, virágos füzérei nagyon mutatósak. Színváltozatai: piros, fehér, rózsaszín. Magvetéssel szaporítható júliusban. Félárnyékos helyen a legszebb. Június- júliusban nyílik.

A gyűszűvirág magvetését májustól-augusztusig lehet végezni, a csírázás elég gyorsan végbemegy, így a fiatal kis növényeket, már augusztus- szeptemberben végleges helyükre ültethetjük, ahol a következő évben virágoznak majd.A magokat szabadföldbe és cserépbe is vethetjük, ültető közegként mindkét esetben komposzttal feljavított földet használjunk. A magok nagyon aprók, ezért az egyenletes kijuttatáshoz célszerű őket homokkal keverni.

Cserépbe való vetésnél a földkeverékkel megtöltött cserepet állítsuk vízbe, hagyjuk, hogy felszívja a nedvességet, majd engedjük, hogy kicsepegjen a felesleg, az így benedvesített talajra szórjunk a magokból. Betakarni nem kell a magokat, mivel fényre csíráznak, elég csak óvatosan a földbe nyomkodni őket. Tartsuk nedvesen a vetést.

Szabadföldbe való vetésnél, az előkészített ágyást locsoljuk be, majd pedig járjunk el hasonlóan, mint a cserépbe való vetésnél.

Bár a gyógyászatban használják a leveleiből kivont digitoxint szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. Házilag nem alkalmazható, mert ha a növény bármely része a tápcsatornába kerül, hatóanyaga mérgezést, hányást, hasmenést, szívritmuszavart okoz. Súlyos esetben szívelégtelenséget, légzésleállást, halált válthat ki. Tehát határozottan mérgező!

(Forrás: hobbikerteszet.hu)