Jump to content

A vanília illatú lepkecsalogató

2018. 03. 25. 09:15

A vaníliavirág - Heliotropium arborescens - Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Nálunk szobanövényként termesztjük, de tavasztól őszig a szabadban is kitűnően érzi magát.

Szárai eleinte felálló majd enyhén lehajló, felálló szárú hólyagos sötétzöld levelei kihegyezettek és elliptikus formájúak. Cserjeként vagy kis faként is nevelhető. Virágai nagyméretűek és fajtától függően mélykék, liláskék vagy pirosas lila színben tündökölnek. Hibridje fehér színű.

Nyár elejétől az ősz végéig szinte folyamatosan virágzik, így szinte egész nyáron át dekorálja kertünket, erkélyünket. A huzatos, szeles helyeket nem kedveli. De annál jobban a nap fényét, viszont az égető, perzselő napsugaraktól óvjuk.

A virágok nem csak szép színesek, de fantasztikus illatot is árasztanak, amelynek a célja, hogy minél több lepkét és méhet vonzzon magához a növény.

Szaporítása történhet, magvetéssel ekkor a magokat április végén kell szabadföldbe vagy cserépbe ültetni, de a dugványos szaporítás is megoldható. A fiatal növények hajtásait érdemes tavasszal visszametszeni, mert így a növény bokrosodik és erősödik.

Ha cserépbe szeretnénk ültetni lehetőleg nagyméretű cserepet válasszunk számára, mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége a növénynek, épp ezért az öntöző vízhez hetente egyszer adjunk kevés virágzó tápoldatot is.

Az öntözésre igen érzékeny a növény, a szárazság és a túllocsolás is végzetes lehet, számára ezért kerüljük a pangó vizet, és tartsuk földjét egyformán nedvesen. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk ki, mert így újabb virágzásra serkentjük a tövet.

Mivel trópusi növényről van szó, a keményebb fagyokat nem igazán viseli el, így a legjobb, ha egy 10-15 fokos, világos helyiségben teleltetjük át.

Azonban én azt javaslom, ha valakinek nincs lehetősége a teleltetés igényeit biztosítani, inkább vegyen a következő évben friss növényt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)