Jump to content

A virágok királynője

2018. 04. 15. 08:53

„Nézzétek a mezők liliomát, hogyan nőnek, nem fáradoznak, nem szőnek- fonnak”.

Az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben, ezért már nagyon korán annyira népszerű lett, hogy végül V. Pál pápa 1618-ban jónak látta szabályozni művészi felhasználását. A tisztaság szimbólumaként Máriához és a szentekhez rendeljük, az Énekek énekében emlegetett liliom is Máriára utal, a kiváltságot jelképezve. A Bibliában a liliom még az isten akaratára való hagyatkozást, vagyis a gondviselést is jelképezi.

A liliom erős, fűszeres bódító illata ellentétben áll megjelenésével, a szellem és az érzékek együttesét, ellentétét is jelezheti .Egészen más értelmezés szerint a liliom bibéje miatt a nemzés szimbóluma is, a francia királyok a faj fennmaradása miatt választották. (Bourbon liliom).

Az első ismert liliom a fehér liliom (Lilium candidum) volt, amely a mediterrán régióban őshonos és már az egyiptomi fáraók síremlékein is látható a képe. Az első termesztett liliom Európában a görög liliom (Lilium chalcedonicum ), amely annyira népszerű lett, hogy ma már a föld legtávolabbi pontján, Új- Zélandon is megtalálható. Amerika felfedezése után az ott őshonos fajok hamarosan meghonosodtak az európai kertekben, mint pl. a kanadai liliom (Lilium canadense) és a mocsári liliom (Lilium superbum).

A télálló, főként nyáron virágzó hagymások a színes és sokszor nagyon illatos virágjaikért a kertek kiemelkedő növényei, melyek napfényt vagy félárnyékot és jó vízelvezetésű talajt kívánnak. Kiszáradásra hajlamosak, így kézhezvétel után lehetőleg azonnal ültessük el őket, és ahogy megindul a növény növekedése, rendszeresen öntözzünk.

Tápanyagban gazdag földbe ültessük már ősszel. Ha cserepes növényként kaptuk, akkor elvirágzás után távolítsuk el az elszáradt virágokat, de a leveleket még ne, hogy minél tovább legyen lehetősége a növénynek energiát gyűjteni. Az augusztus végi esőzésekkel ugyanis megszűnik a hagymák nyugalmi állapota. A hagymák új gyökereket, friss hajtásokat fejlesztenek, és a fagyok beálltáig kellőképpen megerősödnek.

A hagymák felszedése, és szétválasztása, vagyis a fiatalítás háromévenként ajánlott. A hagymákat egyenként, villával szedjük fel. A fehér liliomot (Liliom candidum) július végétől, a királylilomot (L. regale) pedig ősszel lehet fiatalítani. A hagymák felszedése után a fiókhagyma azonnal kerüljön vissza földbe, az új helyére. A leválasztott erősebb hagymák azonnal állandó helyükre ültethetők, a gyengébbek pedig edényben előnevelhetők. Az ültetés mélysége változó. Annyit általánosságban elmondhatunk, hogy a hagymákat magasságukhoz viszonyítva kb. háromszor mélyebbre ültessük, de legalább 2 cm talajréteg fedje őket.

Szaporítása a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a föld alatt található hajtáseredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel lehetséges.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)