Jump to content

Szemünk fáradtságára égi virág

2018. 05. 11. 15:52

Ha májusban mezőn sétálunk a búzatáblák elhagyhatatlan virága az a csodaszép kék virág, amelyet szokta égi virágnak nevezni. A mezei csokor kelléke, a népi hímzés egyik motívuma és a fáradt szem gyógyítója a búzavirág. Ma már termeszthetjük is.

A búzavirág - Centaurea cyanus - évelő növény, melyet a fagyok elmúltával fél cm mélyre , vagy csak úgy sekélyen elszórva vetünk.Vetés után alaposan belocsoljuk, hogy a szél ne vigye el. Várhatóan 3 hét alatt csírázik.

Vékony szárú növény, törzse elágazó. Levelei szélesek, lándzsa alakúak, a töveknél levélrózsát alkotnak. Virága kék színű és a szár végében található, összmagassága eléri a 80-90 cm-t. A növényt selymes szőröcskék borítják. Több színváltozata ismert, fehér, rózsaszín, piros, egyszerű vagy dús virágú, különböző méretűek. Öntözni minél gyakrabban ajánlatos. Az őszi vetéseket egy levelekből vagy szalmából készült vékony réteggel látják el védés céljából. A búzavirágoknak agyagos- homokos talajra, sok napra van szükségük. Árnyékos helyeken nem nőnek. Nagy nedvesség esetén megrothadnak.

Centaurea moschata. Levágott díszvirágként termesztik. Virágai nagyobbak mint a Centaurea cyranus-nak és kellemes illatúak. 60-80 cm magasra is megnő, szára érdes és elágazó. Ebbe a családba tartozik a Cameleon faj is, melynek virágai rózsaszín színűek.

Kiváló vizelethajtó gyógynövény.

Felhasználható részei: A szárról leválasztott virág a kehellyel együtt vagy a kehelyből kicsípett szirmok.

A növény hatóanyagai: Centaurin, (knicin) keserűanyag, cichoriinglikozida, antociánfesték, cseranyag, ásványi sók, cianin, alkaloidok, acetilénszerű szénhidrogének, terpén jellegű vegyületek

A tea hatásai, felhasználása: Gyulladáscsökkentő, étvágyjavító, görcsoldó, vizelethajtó teakeverékek alkotóeleme. Külsőleg forrázatát szemgyulladás, kötőhártya gyulladás, bőrbetegségek, kelések, ellen használják, kozmetikai szerek alkotóeleme.

Fogyasztási javallat: Teáját belsőleg monoteaként nem fogyasztják. Külsőleg forrázatát 2 kiskanál drogot 1 csésze vízhez készítik.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)