Jump to content

A napimádó molett szépség

2018. 06. 05. 13:53

Dél- Európában őshonos, a földközi- tengeri országokban már régen elterjedt. Közeli rokonságban áll az articsókával, ezt igazolja morfológiai hasonlósága is. Napjainkban Európa nyugati országaiban és délen szórványosan zöldség- és dísznövényként találjuk a házikertekben. Nálunk nem ismerik.

Ez a növény nem más, mint a kárdi. A kárdi - Cynara cardunculus L., Asteraceae

- látszólag úgy néz ki, mint egy nagy bogáncs, de nem az, sőt ehető növény. Termetes, másfél méteresre is megnövő levelei, valamint hatalmas égszínkék virágja okán kihagyhatatlan a zöldségeskertből.

Ültetése magról lehetséges, csirázása 15-16 fokon indul be. Érdemes már márciusban elvetni, és május 15. után, a fagyok elmúltával kiültetni. Palántázásánál vigyázzunk, hogy a föld ne hulljon le róla, mert nehezen viseli az átültetést.

Mivel mediterrán növény, a fagyot nem bírja, ezért a tövét takarni kell, bár így is visszafagy. Ajánlatos először vékony gallyakat rátenni, majd takarjuk be falombbal, ekkor kellően szellőzik, nem rohad be.

Magját a második évben érleli be. Gyökere vastag karógyökér, nem nyúlik le mélyre. Meglehetősen terebélyes levelei miatt köztesként nem ültethető. Egyedülállóan, sarkokra, füves területek végére tett, szoborszerű alakja rendkívül mutatós. Munkaigényes növény, de kétségtelen, hogy a fagyok előtt felszedve a pincében sokáig eláll, s olyan időben ad zöldsalátának valót, amikor már más növény nem.

Óriási virágjai augusztusban és szeptemberben nyílnak, oldalhajtásain szépen mutatnak. Nagyon jó mézelő, vonzza a bogarakat, pillangókat. Sajnos tetvesedik is. Mivel levélnyele ehető, ezért ne permetezzük felszívódó hatású szerekkel. Megteszi a csalánlé, de jó hatásfokú a kenőszappan vizes oldata is.

Elsőéves korában a leveleit takarni, a fénytől el kell zárni, így a zöldje elveszti kesernyés ízét. E műveletet 3-4 héttel a szedés előtt, megközelítőileg a fagyok beállta előtt tanácsos elvégezni. Ügyelni kell, hogy levegőt kapjon, mert dús lombozata a párától tönkremehet. Erre a legalkalmasabb szalmát használni, amit a széltől rögzíteni kell. A rögzítéshez használjunk spárgát úgy, hogy alulról felfelé rácsavarjuk a szalmakötegre.

Gazdag ásványi sókban, elsősorban mészben és foszforban, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Gyógynövényként szintén megállja a helyét. Szárított levele (25 gr kárdi 1 liter borhoz) étvágygerjesztő, vizelethajtó, de tüdőbántalmak ellen is hatásos szer.

Fogyasztani húsos levélbordázatát lehet, de előtte halványítani kell. Levélnyele sokféleképpen felhasználható. Az endíviához és a cikóriához hasonlóan salátának, főzeléknek, sültnek, rakottnak is elkészíthetjük.

Halványított leveleit az endíviához, a cikóriához, a spárgához hasonlóan salátának, főzeléknek, sültnek, rakottnak stb, készíthetjük el.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: nlcafe.hu)