Jump to content

Pedig nem is szomorú

2018. 06. 15. 08:56

“...Te fűz, miért nem nyújtózol magasabbra?
Miért nem tekintesz fel fényforrásodra?
Miért nem ereszted ágaid az égnek
Hogy csodálják a Napot, kitől élnek?

Miért nem nézel fel az égre
Hát az élet nem onnan jön-e?
Minden meleg, éltető érintés fentről érkezik nemde?
Akkor magadtól és másoktól várni nem értelmetlen-e?...”

Bár a fűzfát - Salix sepulcralis - a köznyelv szomorúfűzként említi. A babilóniai fűz (Salix babylonica) és az európai fehér fűz (Salix alba) hibridje. A fűzfa csüngő ágai játékosságot, egyediséget tükröznek, leomló lombozata dús hatást, intim atmoszférát teremt. Dekorációs értékét földig érő ágai mellett vesszőinek sárga színezete és leveleinek jellmező hosszúkás, vékony alakja még tovább növelik. A fűzfa kedvelt kerti és parki fa, hatalmas előnye, hogy jól tűri a nedves talajkörülményeket, ültethető tó,kerti tó partjára, de a nedves közeggel rendelkező, pangóvizes talajú kertekben is jól érzi magát.

Fűzfát bármilyen stílusú és típusú kertbe ültethetünk, a szokványostól eltérő megjelenés mindig esztétikus lesz, vagy belesimul a kert világába, vagy kontrasztos, feltűnő hatást kelt majd. Az alapfaj mellett kertészetek kínálatában nemesített változatokat is találunk, így például a csavart levelű fűzfát, a csüngő barkafüzet, vagy az egzotikus tarka levelű japán fűzfát.

A szomorúfűz az egyik leggyorsabban növekvő árnyékoló fa, akár évente 3 métert is nőhet. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy hogyan kell egy ilyen fát gondozni?

Olyan helyet válasszunk, ahol a fa bő napfényhez juthat. Tartsuk szem előtt, hogy a fa gyökerei mélyen fognak majd a földbe ágyazódni. Tehát olyan helyet válasszunk, ahol a gyökerek nem lesznek gátolva a növekedésben. A legjobb talaj az elültetéshez a laza, jó minőségű talaj. Olyan gödörbe helyezzük, amelynek mérete a csemete gyökerének a kétszerese. Tegyük a csemetét a gödörbe, és fedjük be földdel. Vigyázzunk arra, hogy ne maradjanak légbuborékok a földben, mert így a gyökér könnyen kiszáradhat. Fedjük be tehát földdel a gyökeret, de a szárat hagyjuk szabadon.

Az első három évben locsoljuk a fűzfát rendszeresen, főleg növekedése első évében. Nyáron különösképpen figyeljünk oda az öntözésére. Egyes esetekben a fa leveleinek hullása kevés- vagy túlöntözést jelenthet. Továbbá ne tegyük közvetlenül a fa tövére a trágyát, hanem keverjük el előtte földdel, ellenkező esetben kiégetheti a növényt. Használjunk szerves trágyát, ami nitrogénben gazdag.

A fűzfa a tavasz első “életre kelő” fája. Ezért a metszést még előtte kell megtennünk. Nyugalmi állapotban a fa ágait bátran megkurtíthatjuk és az elszáradt részektől is megszabadíthatjuk.

Azt mondják a horgászok, hogy akkor jó harcsázni, amikor a fűzfa még csak “egér füles”.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: edenkert.hu)