Jump to content

Az ágakon és a törzsön is virágzó

2018. 06. 21. 20:04

A közönséges júdásfa - Cercis siliquastrum - Dél- Európában és Nyugat-Ázsiában, a keleti mediterrán területeken honos, de már évszázadokkal ezelőtt meghonosodott a Földközi- tenger nyugati partvidékén is. Betelepítették az Atlanti- óceán több szigetére is: Madeirán a sziget déli oldalán, a 300–600 m magasság tartományban kialakított kertekben, egyebek között a Palheiro Gardens botanikus kertben nő. Eredetére utalva júdeai fának nevezték, így ragadhatott rá a júdásfa elnevezés. A néphiedelem szerint virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a Jézus beárulásáért kapott ezüstpénzeket. Tavasszal könnyen felismerhető látványos, mélyrózsaszín virágairól.

Magassága az élőhelyétől függően változik, de 8-10 m magasra is nőhet. Gyakran több törzsű. Levelei vese alakúak. A levél csúcsa tompán lekerekített, szíves vállú. Lombja kihajtáskor antociánoktól barnásvörös, később élénkzöld, ősszel sárgára színeződik.

A júdásfa 7-12 cm nagyságú levelei hosszú nyelűek, lekerekített csúcsúak, szíves vállúak, bab- illetve vese- alakúak.

Lilás-rózsaszín pillangós virágai a lombfakadás előtt kezdenek nyílni. Az idősebb ágakon, sőt a fatörzsön is nyílnak a virágok. Ettől oly különleges. A virágzás ideje április- május. Lapos hüvelytermései, amelyek szintén különlegessé teszik ezt a fát, 5-10 cm hosszúak, ősztől a következő tavaszig a fán maradnak.

A júdásfa napos, meleg fekvést, jó vízelvezetésű talajt igényel. Szárazságtűrő, bár a fiatal példányokat hosszan tartó kánikula idején öntözni kell. Fiatalon fagyérzékeny. Nálunk kevésbé divat a metszése, de nem árt, ha tudod, hogy a metszést jól tűri, és a koronaformáját jól lehet alakítani. Kártevők, kórokozók ritkán támadják meg, ami szintén növeli kertészeti értékét.

Bár nálunk kevésbé divat, sikerrel metszheted mind többtörzses cserjének, mind egytörzsű fának. Szaknyelven alakfának hívják a metszéssel történő fanevelést, amelyre a júdásfa is alkalmas. Sőt sövénynek is kiváló.

Április közepén magról vethető. A talajt vetés előtt 25-30 cm mélyen forgasd át. A száraz hüvelytermést szétnyitod, vagy széttöröd, a magvakat kiszeded. Csírázásához nem igényel hideghatást. Tehát a begyűjtött magokat tavaszi tárolhatod, majd jöhet a megvetés. Néhány hüvelyes növény magja forrázás után csírázik jól. Ilyen a júdásfa is. Tegyük a magot szűrőbe, tüllzacskóba helyezve, egy nagyobb edény fölé, és a magvakat forrázzuk le, majd az edényt takarjuk le, hogy a gőz jól átjárja a maghéjat. 5-10 perc múlva beletehetjük langyos vízbe addig, amíg meg nem duzzad, akárcsak a bableves készítéskor. A magvastagság két- háromszorosa mélységben vessük el az előkészített talajba. Magvetés után a talajt alaposan öntözzük be. Mindenképpen kerüljük a talaj kiszáradását, mert ez gátolja a csíranövény kibújását. Ha tudjuk, hogy a talaj hajlamos a cserepesedésre , a magot homokkal kevert komposzttal takarjuk.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)