Jump to content

Az ámulatba ejtő

2018. 06. 25. 20:08

Ez a kétség kívül ámulatba ejtő  növény nem csak a termésével, hanem annak megjelenésével is okoz meglepetéseket.Ahogy japánban nevezik, a bushukan, egyike a legérdekesebb formájú, mégis ismerősnek tűnő gyümölcsöknek.

Buddha keze (ázsiai citrom) - Citrus medica var. sarcodactylis - mint latin neve is jelzi, ez bizony egy citrusféle, citromszerű levelekkel, igen intenzív citrus illattal, ami miatt gyakorta használják helyiségek és öltözetek illatosítására is. A gyümölcs az imádkozó Buddha összekulcsolt kezére is emlékezteti a hívőket, ezért aztán a buddhista kolostor kertjeiben gyakorta találkozhatunk ezzel a növénnyel, amelyet egyébként a hosszú élet növényének is tartanak.

Ha szeretnénk egy saját fácskát, tudnunk kell, milyen különleges igényei vannak a növénynek.

A termésektől roskadozó Buddha keze citromfa magával ragadó látványt nyújt. A termés elágazó szegmensei sokakat egy kéz ujjaira emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A még apró termés lila, ahogy növekszik, színe zöldre vált, éretten pedig erős, élénksárga színe lesz. Egy-egy termés hossza elérheti a 15-30 cm-t is.

A mi éghajlatunkon a dézsás megoldás az ideális. Nyaranta kivihetjük a növényt a kertbe, balkonra, egy félárnyékos helye, télen pedig elhelyezhetjük a télikertben, vagy ennek hiányában egy fűtetlen helyiségben. A teleltetés hetei alatt kerüljük a növény túlöntözését, mivel ezt könnyen megsínyli.

A Buddha keze citromfa megjelenésében hasonlít a többi citrusfélére, azonban némileg eltér azoktól a növekedési habitusát illetően. Összességében akkorára nő, mint egy nagyobb bokor vagy kisebb fa.

Levelei nagyobbak, mint a legtöbb citrusféléé, hosszúkásak, kissé gyűröttnek hatnak, szélük fogazott.

Ugyanakkor figyelemre méltó alakú termése az, ami miatt a növény elsősorban kitűnik társai közül. A sok ujjú kézhez hasonló termés látványa egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. A fán csüngő termés szinte mindenkit ámulatba ejt, aki korábban még nem találkozott hasonlóval.

Az aromás illatú virágok rózsaszínek vagy fehérek, és kb. kétszer akkorák, mint egy átlagos citrusféle virágai.

A fiatal levelek szintén lilák; a fiatal citrom levelekhez hasonlítanak.

A szabadban tartott fát a nyári hónapokban hetente 2-3 alkalommal öntözzük meg. Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikroklíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a Buddha keze citromfát kiszáradni – nem lesz elnéző a száraz talajjal szemben. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet.

Jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ültetés, átültetés előtt talaját érdemes komposzttal feljavítani.

A növény fényigényes, de félárnyékban is szépen fejlődik.Kedveli a meleget, de a fagyot nem bírja, az a kipusztulásához vezet. Épp ezért, ha kitesszük a szabadba, olyan helyre kerüljön, ahol nem reked meg a hideg.

Rendkívül fontos a tápoldatozás.

A legtöbb receptben a Buddha keze gyümölcs ujjait hosszában félbevágják és többnyire dzsem, vagy likőr készül belőle. Gyakori, hogy szeszes italba, legtöbbször vodkába, áztatják. Az ujjak sok húst nem tartalmaznak, csak héjat, de azért nyersen is fogyaszthatók.

A termés szétválasztott ujjait megszáríthatjuk és kandírozhatjuk. A kandírozott termés Ázsia-szerte igen népszerű és közkedvelt csemege.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)