Jump to content

Tv, pritamin, kápia - 2.rész

2018. 07. 11. 14:03

Magyarországon valószínűleg Széchy Mária (1610-1679) Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányok elültetésétől a folyamatos termesztésig hosszú időre volt szükség. Az út törést Szeged és környéke vállalta, mert itt már a 18. század közepén termeltek paprikát. Csak néhány évtizedre volt szükség ahhoz, hogy Szentesen, Kalocsán, majd az egész országban megkedveljék ezt a ma már nélkülözhetetlen zöldség- és fűszernövényt. Két évszázad alatt annyira meghonosodott és közkedveltté vált, hogy még a kalocsai népművészet motívumai közé is belopta magát.

Hogy töltenivaló, vagy a szépséges, húsos pritamin, esetleg a csodaszép kápia kerül-e a kiskertünkből az asztalunkra, azt ki -ki döntse el, amikor megveszi a magokat. Kétségtelen, hogy sok mindenre oda kell figyelni a termesztés során, de minden fáradtságot megér, amikor lepattintjuk az első saját paprikánkat.

Az előzőben a palánta neveléstől a kiültetésig követhettük a paprika sorsát. Most essen szó néhány betegségről, amely felülteheti fejét  

Lehetőleg olyan földbe kerüljön a paprika, ahol nem volt rokona legalább 5 éve. Azaz krumpli, paradicsom, és a dohány. Ezek után ne termesszük! (És azokat se paprika után.) Bab, borsó után érzi legjobban magát, mert a talajban bőven marad utánuk megkötött nitrogén.

Ha erősen, haragoszölden pompázik, a hobbikertész boldog. Pedig ennek is jelentéstartalma van, és az nem jó. A növényeink vagy túl vannak táplálva, vagy kevés a vizük. Ujjat a földjébe, és jöhet a diagnózis. Ha elég nedves a föld, akkor vissza kell venni a trágyázásából . Ha száraz, locsolni kell, vagy frissíteni a mulcsot, plusz alaposan meglocsolni.

Ha kicsiként eldobja a termését, a földjében túl sok a nitrogén (túltrágyázott. Jellegzetes műtrágyázásnál, és istállótrágyázásnál előforduló hiba. A gilisztatrágya soha nem lehet sok, mert természetes.) Ha kevés a nitrogén, a termés görbült, kicsi lesz, levetlen, amolyan aszott zanzaféle. Ha a kálium kevés, a virágzás sínyli meg, virágzás nélkül pedig nincs termés, mert nincs, ami megkötődjön.

Társítani sok mindennel lehet. Hagymafélékkel, körömvirággal, büdöskével, borsikával. A fehér légy ellen eddigi leghatásosabb biokerti védelem a nikandra.

A paprika betegségeire a legjobb a réz, vagy réz tartalmú szer. A mozaik vírusra a legkíválóbb az ősi magyar szer, a tejsavós permetezés, mellyel egy héten át, minden este megspricceljük a növény talaját.

Fontos művelet a paprika "metszése". Három (négy) féle módon nevelhetjük, bokornak, karóval, vagy kordonnal. Mindnél más a metszés. Karónál a főszárat meghagyjuk, alul 3-5 mellékhajtással, a többit lecsipkedjük, majd folyamatosan, ahogy erősödik, terem, fent is egyre többet engedünk el 3-4 nóduszig, ott azt is visszacsípjük, legvégül fenn a főszárat is. Így a paprika lenn terem először, ahol még erős.

Kordonnál felfuttatjuk, majd a kívánt helyen lévő mellékhajtásokat lazán a tartósodronyhoz kötözzük, a többit lecsípjük. Itt a fattyazás folyamatos, mert alul mindig ki akar törni. A főágat nem sokkal a felső huzal fölött egy nóduszon túl visszacsípjük. A termés meghálálja a gondoskodást. Egészséges, nagy, egyenes bogyókkal. Ezzel csak az kísérletezzen, akinek sok ideje van!

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: pixabay.com)