Jump to content

A rózsaszínű szilvarózsa

2018. 07. 25. 15:56

Kínából származik ez a rózsafélék családjába tartozó, 2méter magasra is megnövő lombhullató cserje. A babarózsa - Prunus triloba -  áprilisban borul virágba. Másik neve szilvarózsa, ami a szilva nemzetségbe tartozására utal. A Prunus nemzetség 200 faja jellemzően az Északi félteke mérsékelt övezetében található. De díszcserjék, díszfák is találhatók közöttük. A Prunus név a latin prounos szóból származik, amely szilvafát jelent.

Rózsaszín, telt virágai az egész ágat képes bevonni, ezért olyan érzésünk támadhat virágzáskor a látványtól, mintha tüdérkertben lennénk.

Meglehetősen igénytelen, ezért különösebb gondozást nem igényel. Napra, félárnyékba való, talajban nem válogat. Jól tűri a meszes talajt, a városi klímát. Előfordulhat, hogy virágzásban a monília megsanyargatja, ha az időjárás kedvez a gombabetegségek terjedésének. Baktériumos fertőzések, kártevők is meglephetik. A fertőzött részeket októberben távolítsuk el, ez segíteni fog rajta.

1,5-2 m magas bokor, sötétbarna vesszőkkel és jellegzetes három hasábú levelekkel. A kertbe magánosan telepítsük, hogy szépsége maradéktalanul érvényesüljön. Mivel elég korán virágzik, ezért sajnos a késői kisebb fagy is képes nagy kárt tenni benne.

Tavasszal az elvirágzott vesszőket metsszük vissza az alsó, zölden kihajtó rügyekig, hogy ne seprűsödjön fel. Erős új hajtásokat hoz, amelyek a következő évben ismét gazdagon virágoznak.

A virágokat a rovarok előszeretettel látogatják. Ha a virágzás után levágott hajtásokat bedugjuk a földbe, azok nagy eséllyel meggyökeresednek. Szaporítani tehát dugványozással lehet.

Sövénynek, de metszéssel fácskává is nevelhető. Miután könnyen kordában tartható, akár nagyobb cserépben is tarthatjuk. A kora tavasszal levágott ágak kinyílnak a vázában. Hálás bonsai növény.

A bazsarózsa nagyon hatásos választás, ha szeretnéd bevonzani a szeremet az életedbe. Akár valódi virág formájában, akár képen vagy tárgyként tartod az otthonodban, pozitívan hat a szerelmi életedre. A nyíló rózsa a kibontakozó női szépséget szimbolizálja, és erősíti a nőiséget, a kisugárzást. Ha még nem találtad meg a párod, ezzel a virággal aktiváld a pozitív energiát, a chi-t. Tegyél egy babarózsát ábrázoló képet az ágyad fölé, vagy helyezz el a hálószobádban élő virágot egy vázában.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: wikipedia)