Jump to content

Öröm az ürömben - 1.rész

2018. 08. 10. 10:42

Az ürömfajok főleg az északi félgömb mérsékelt övében élnek sztyeppeken és félsivatagos tájakon, lokális szempontból pedig száraz helyeken, sziklagyepekben, lösz- és homokpusztákon, szikeseken és sós tengerpartokon fordulnak elő. Gyakran társulásalkotónövények, de egyes fajaik a száraz vidékeken a vegetáció uralkodó elemei.

 

Magyarországon őshonos a bárányüröm, az egynyári üröm, a fehér üröm, a fekete üröm, a mezei üröm, a selymes üröm, a seprűüröm, a sziki üröm, a sziklai üröm; illetőleg honos a tárkony és az ürömcserje (istenfa) is, de utóbbiak emberi közreműködéssel kerültek ide.

Fajai közé tartozik a fehér és a fekete üröm.

Fekete üröm - Artemisia vulgaris - gyógy -és fűszernövény is egyben. A növényt a történelem során sokszor használták konyhában, gyógyászatban és füstölőként. Fűszerként a húsételek kiegészítője, gyógynövényként emésztést javító szer. Kevésbé kellemes tulajdonsága, hogy pollenje allergiát okozhat. Ezt az ürömfüvet  Artemisz istennőnek ajánlották, aki a görögöknél a vadászat és a termékenység istensége, valamint a szülő nők védelmezője volt. Akkoriban tehát a fekete üröm női panaszok enyhítésére szolgált. A druidák ezzel szemben a nyári napforduló idején övet fontak belőle, amelyről úgy hitték, hogy erőt és állóképességet kölcsönöz a viselőjének.A középkorban a fekete ürmöt mágikus oltalmazó növényként ismerték. A kertekben rovarok - főleg molyok - távoltartását szolgálta. Ősidők óta használták fáradtság ellen, az utazók pedig gonosz szellemek és vadállatok ellen védekeztek vele. A római katonák fekete ürmöt tettek a szandáljaikba, hogy meneteléskor ne fáradjon el a lábuk.

Évelő növény, gyöktörzse többfejű, vaskos ágakkal. Hajtása 1-2 m magasra nyúlik, egyenes, kevéssé elágazó. Színe barna, felszíne bordázott, pelyhesen szőrös. Leveleinek felszíne sötétzöld, alul kétszeresen, felül csak egyszeresen szárnyasan tagoltak vagy hármasak, fonákjuk ezüstösen szőrös. A levelek széle hátragöngyölt. Virágai sárgásak vagy vörösesek, apró, gömbölyded fészkes virágzatokat alkotnak, amelyek a hajtás csúcsán fürtösen állnak. A virágok színét a szürkés fészekpikkelyek szinte teljesen elfedik. Virágzási ideje június végétől októberig tart. Barna szára és sötétebb levelei alapján a fehér ürömtől jól megkülönböztethető.

Fűszerként gyógytea készítéséhez, virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik, június- július hónapban. A majdnem mindenhol előforduló növény virágzó hajtását (Artemisiae herba) sültek készítésénél használják a majoránna pótlására.

A fekete üröm illóolajában több mint 100 összetevő mutatható ki, amelyek közül a legfontosabb illóolajok a tujon, borneol, cineol, kámfor. A növény tartalmaz továbbá szeszkviterpén laktonokat, flavonoidokat, kumarinokat és keserűanyagokat. A fekete üröm fertőtlenítő, erősítő és gyomornyugtató hatása az illóolajnak és a keserű anyagoknak köszönhető. A benne található csersavak hasmenés és aranyér esetén nyújtanak enyhülést. A gyógynövényből készült főzet elősegíti a menstruációs vérzés jelentkezését, támogatja a szülés megindulását, továbbá csillapítja a méhgörcsöket.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | kép: flickr.com)