Jump to content

Illegális gyümölcsfaoltványok megsemmisítését rendelte el a Nébih

2020. 04. 23. 17:02

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte kétezer, illegálisan forgalmazott és hiányosan dokumentált gyümölcsfaoltvány megsemmisítését az internetes hirdetések nyomán végzett ellenőrzések során - közölte a Nébih szerdán a honlapján.

Mint írják, a járványhelyzet miatt a piacokról és vásárokról kiszorult szaporítóanyag-árusok közül sokan az interneten folytatják tevékenységüket, ezért a Nébih szakemberei fokozottan vizsgálják az e fórumokon megjelenő hirdetéseket.

A hivatal munkatársai a múlt héten az internetes felderítéseket követően két helyszínen tartottak ellenőrzést Heves és Csongrád megyében, amelyek nyomán 2000 gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelték el.

A szaporítóanyagok többségén mindkét helyen csupán színes képek ábrázolták az értékesíteni kívánt fajtát. Ráadásul, a növények állapota sem volt megfelelő, elenyésző gyökérmennyiséggel, a tűző napon, esetenként kivirágozva várták a vásárlókat. Emellett az eladó nem rendelkezett növényegészségügyi regisztrációs számmal, hiányzott a növények származását igazoló dokumentum és az egyedi (növényenkénti) hatósági címke is.

A gyümölcsfaoltványok bizalmi termékek, így nagyon fontos, hogy mindenki ellenőrzött, megbízható helyről vásároljon, mert csak így juthat garantáltan fajtaazonos, életképes szaporítóanyaghoz - figyelmeztet a Nébih. A hivatal azt kéri, ha valaki olyan szaporítóanyag-árusításról szerez tudomást, amely nem az előírásoknak megfelelően történik, netán megkárosítják egy ilyen vásárlás során, jelezze észrevételét a writeemail( "szgy-szap","nebih.gov","h"+"u");" target="_blank"> email címen.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)