Jump to content

Természetvédelmi károkkal járnak a költési időszakban a bokor- és fakivágások

2020. 04. 30. 19:16

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, valamint az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

 

Mint írják, a fa- és bokroskivágások védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. Az egyesület ezért arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat.

Készítsenek fotót telefonjukkal, valamint küldjenek tájékoztató e-mailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június–júliusban.

A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák.

Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is – hangsúlyozzák a közleményben.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)