Jump to content

Agrometeorológia: jó állapotban vannak a szántóföldi növények

2023. 06. 21. 17:54

Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a szántóföldi növények fejlődésére, a talaj kellően nedves, most már a melegre várnak a kultúrák - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elmúlt egy hétben csapadékos, a szokásosnál 1-3 Celsius-fokkal hűvösebb volt az idő, a tartósabban csapadékos napokon és helyeken többnyire 25 fok alatti maximumokat mértek.

Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 milliméter közötti eső hullott, kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján mértek, és vannak helyek, ahol 100 milliméternél is több esett, villámárvizek alakultak ki, elsősorban hegyvidéki patakokon.

Az ország nagyobb részén a harminc napos csapadékösszeg meghaladja a sokéves átlagot, de főleg keleten van hiány, Szolnok térsége maradt ki leginkább a záporokból, zivatarokból. Hozzátették: helyenként a sok csapadék miatt belvízfoltok vannak és a kalászosok is megdőltek néhol.

Az elemzés szerint az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce a magképződés fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés, az őszi árpa pedig a viaszérés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A száraz, meleg idő lenne optimális a növények számára.

A kukorica és a napraforgó számára jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően nagy különbségek vannak a táblák között, 20 centiméter és 60-80 centiméteres állományok is előfordulnak.

A legfrissebb, május végére, június elejére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke országszerte jóval magasabb a sokéves átlagnál, azaz a növényzet fejlettebb a szokásosnál.

A folytatásban elszórtan, a hét végig főleg keleten fordulhat elő kisebb eső, egy-egy zápor, zivatar, de területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű. A napsütés miatt nem valószínű tartós levélnedvesség és magas páratartalom, a talaj tovább szárad. A jövő héten megérkezik az igazi nyári meleg, a hét közepén a csúcsértékek már 29 és 34 fok között várhatók.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)