Jump to content

Időben érkezett a meleg az érés elősegítéséhez

2023. 06. 23. 09:26

Az elmúlt napok nagyrészt napos, száraz és meleg időjárása kedvező körülményeket teremtett az érés különböző fázisaiban járó gabonák, illetve a repce számára, de a nyári növényeknek is jól jött a meleg - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a mögöttünk álló egy hétben főként az ország keleti felét öntözték esők, záporok, de jelentősebb mennyiség szerda délutánig csak a Felső-Tisza vidékén esett. Szerdán a nap második felében északnyugat felől nedvesebb légtömegek érkeztek, és csütörtök délelőttig többfelé heves zivatarok alakultak ki az Északi-középhegység térségében, az Alföldön és Budapesten is. A csapadék területi szórása most is igen nagy volt, néhol 30-50 milliméter is lezúdult. A múlt hét második felének hűvösebb napjai után vasárnaptól erőteljesen emelkedni kezdett a hőmérséklet, és a hét elején az idei első hőhullám is beköszöntött 30-34 Celsius-fok közötti maximum értékekkel.

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce, a búza, az árpa és a rozs az érés különböző fázisaiban járnak. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak - hívták fel a figyelmet. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak. A meleg idő most éppen időben érkezett az érés elősegítéséhez.

A meteorológiai szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint a kukorica és a napraforgó számára is jól jött a meleg és a napsütés, szépen növekednek az állományok. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között, de a napraforgó egyre többfelé már csillagállapotban van.

Pénteken a nap második felében hidegfront éri el a Kárpát-medencét, addig azonban folytatódik, sőt fokozódik a hőség, pénteken a maximum értékek az ország déli felén a 35 Celsius-fokot is meghaladhatják. A hidegfronthoz kötődően péntek kora estétől sokfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, amelyek között károkozó szélrohamokkal és jéggel járó heves zivatarok is lehetnek. Vasárnap és hétfőn országszerte száraz, napos idő valószínű, keddtől lehetnek ismét elszórt záporok, zivatarok. A hőmérséklet szombaton több fokkal visszaesik, a legmelegebb órákban 25-30 Celsius-fok lesz a jellemző, majd vasárnaptól újra melegszik az idő, hétfőn már többfelé lehet 30 fok fölötti értékeket mérni, de kedden gyenge hidegfront érkezik.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)