Jump to content

Az “önimádat” sárga virága

2017. 11. 13. 09:47

Narcissus, a gyönyörűséges, de bátortalan ifjú visszautasította az érte epekedő nimfa, Ekho szerelmét.A nimfa bele is pusztult viszonzatlan érzelmeibe; csontjai sziklákká váltak, és csak a hangja - a visszhang - maradt meg. Aphrodité, a szépség és a szerelem szigorú istenasszonya azzal büntette meg Narcissust, hogy amint a tiszta erdei forrás vize fölé hajolt, és a víztükörben meglátta saját képmását - beleszeretett. Képtelen és reménytelen szerelme a halálát okozta, de holtteste virággá változott. Ezt a virágot róla, nárcisznak nevezték el.  Ezt a gyönyörű történetet Bálint gazda oldalán olvastam.

Később az önimádatot, az önmaga szépségében, önerényeiben való tetszelgést nevezték el nárcizmusnak.

Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. A virágzása az új kínai év kezdetén történik, ezért az újjászületés szimbólumává vált. Ha a nárciszod Újév estéjén virágzik, akkor egész évben szerencsés és egészséges leszel.

A nárcisz - Narcissus - hagymás évelő növény. Amikor tavasszal kinyílik bókoló sárga vagy fehér szirmú virága, szinte gyönyörűséggel tölti el az embert a látvány. Virága sárga, vagy fehér, telt vagy szimpla.

A nárciszokat a kertnek napos, jó táperőben levő, de nem frissen trágyázott részébe ültessük. Leggyakrabban az évelőágyakban kapnak helyet, ahol elvirágzásuk és a lombozatuk visszahúzódása után, nyáron más évelő növények díszítik a területet. A fehér és élénksárga virágok igen jól hatnak a sötétebb tónusú cserjék és különösen az örökzöld fák és bokrok előterében. Nagyobb parkokban, kertekben mostanában gyakran ültetik a divatossá váló "természetes rétekbe", amelyeknek a szénáját csak a hagymák visszahúzódása és a nárciszlevelek elszáradása után kaszálják le. Áprilisban virágzik, de előtte keskeny, szálas tőleveleket fejleszt. Amikor a virág elhervad lassan a levelek is sárgulni fognak,majd eltűnnek.

Ekkor van ideje a felásásnak. Ezt két - három évente meg kell tenni, ha nem akarjuk, hogy a hagyma elsatnyuljon és ne hozzon virágot.

Fontos, hogy időben felszedjük a hagymákat, még mielőtt újra gyökeret nem ereszt! A felszedésre június végén, július elején kerüljön sor.

Ha felszedtük, tisztítsuk meg és tegyük száraz, hűvös helyre. A kifejlett hagymákat szeptemberben vagy legkésőbb októberben ültetjük el, előzőleg mélyen felásott és megjavított földbe, 10 cm mélyen. Ezek a legalább hároméves hagymák rövidesen gyökereket fejlesztenek, de ősszel még nem hajtanak ki. A leghidegebb télen se igényelnek talajtakarást vagy más egyéb téli védelmet, mert e nélkül is károsodástól mentesen áttelelnek, majd kora tavasszal - a fagyok elmúltával - megkezdik életműködésüket: a hajtásaik megjelennek a talaj felszínén, és a tulipánokkal, a jácintokkal egyidejűleg örvendeztetik meg a kertészt üde színű, szép formájú virágaikkal.

Egy csoportba mindig csak egyféle nárciszt ültessünk, hiszen a természetben se fordulnak elő kevert állományban.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)