Jump to content

A napszínű csemege

2018. 01. 18. 09:35

A tökről a spanyol és francia felfedezők méltán gondolhatták, hogy az amerikai indiánok kedvelt vadon növő csemegéje. A nagy tömegben talált fajokat azonban már régóta termesztették a Délnyugaton és a Szent Lőrinc folyó mentén. Őshazájuk feltehetően Mexikó és Közép- Amerika lehetett. Ugyanakkor 25-26 fajuk Észak- Amerikában is őshonos.A tök a felfedezések idején mind Ázsiában, mind Európában ismeretlen volt. Az őslakók számára azonban legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica. Az 1500-as években a spanyolok magukkal hozták Európába.

A sütőtök nem egy faj, hanem két tökfaj sok fajtája. Közös jellemzőjük, hogy termésüket biológiai érettségben zömmel sütve fogyasztjuk. A sütőtök kedvelt őszi-téli csemege.

A tök sok komposztot és vizet kíván. A talaj előkészítést már márciusban megkezdhetjük. A talajt fel kell lazítani, és ilyenkor kell a komposztot is bekeverni. A tökmagok vetésére április végén kerülhet sor. Ajánlatos a helybe vetés helyett palántázni. Alapos beöntözés után helyezzük az edényt meleg, napos helyre. Legközelebb akkor öntözzünk, ha a mag kikelt. A kiültetés júniusban a legbiztonságosabb. A tök a laza talajt, napos fekvést kedveli. A palántákat ültessük ki úgy, hogy a talaj a növény töve felé mélyüljön, és vezesse oda a vizet, sziklevelük a talajfelszín szintjében legyen. A sütőtöknek nagy a térigénye! Ezért bármilyen csábító is a sok szabad hely, még véletlenül se ültessünk semmit arra a helyre, ugyanis egyetlen palántának is 2- 3 indája lesz és futásnak ered. Ha nincs elegendő napfény a termés csekélyke lesz.

Az öntözés is csak addig nagyon fontos, amíg a tök megköt. Aztán pedig bátran bízhatjuk a természetre.

Augusztusban jellemző, hogy a tök „futásnak ered”. A területről kifutó szárakat fordítsuk vissza. Ha levágjuk, a növény a már megnőtt termés fejlődésétől vonja el a tápanyagot. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő töktől.

Szeptemberben a virágokat tanácsos leszedni, mert így több energia jut a termés fejlesztésére. A tök virága egyébként olajban sütve kitűnő eledel. A termést még a fagyok beállta előtt be kell takarítani. A termés beéréséhez kb. száz nap szükséges. Megvédhetjük a sérüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítünk.

A betakarítás optimális ideje szeptember 15-20. A betakarítást száraz időben végezzük.

A 2. világháború után a sütőtök néptáplálékká lépett elő. A sütőtök tápanyagban gazdagabb, mint a főzőtök, felhasználhatósága is többoldalú. Beltartalmi értékét részben a nagy karotintartalom és a C- vitamin adja. A színért elsősorban a β-karotin, az α-karotin, valamint a lutein és a zeaxantin a felelős. Emellett a β-karotinnak nagy jelentősége lehet bizonyos rákfajták, érrendszeri betegségek és egyes neurodegeneratív betegségek megelőzésében.

Antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, mivel megköti a káros szabad gyököket. Ásványianyag tartalma is igen magas. Élvezeti értéke frissen sütve a legmagasabb, könnyen emészthető húsa miatt már a csecsemőknek is adható.

Legismertebb magyar sütőtökök: a lapított gömb alakú, ezüstszürke héjú, okkersárga húsú nagydobosi, a kúposodó gömb formájú, és szintén ezüstszürke héjú, okkersárga húsú kiszombori és a hosszúkás, narancs sárga bélű és húsú óvári sütőtök.

(Forrás: static.stylemagazin.hu)