Jump to content

Nincs tél káposzta nélkül

2019. 01. 29. 17:05

A hideg időszakban szervezetünk maximális terhelésnek van kitéve, hogy ellenálló maradjon a kíméletlen időjárással és a betegségekkel szemben. Ha segíteni akarod, vitaminok helyett káposztával tömd magad. Tudod miért?

A káposzta már az ókor óta az étend szerves része, ami lássuk be, nem épp most volt. A táplálkozásban kitüntetett szerepe nem véletlen. Hihetetlenül sok jó tulajdonsága van, a pénztárcabarát árfekvéstől a sokrétű felhasználáson át a vitamintartalomig.

A káposzta jól tűri a hideget, így az év bármely szakaszában, még télen is kapható. Egész évben tárolható, felhasználható, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek. A korai káposztafejeknek fényes és szorosan tapadó leveleik vannak.

Tápanyagtartalma

Mielőtt rátérnénk a fenséges káposztából készíthető ételekre, ismerjük meg jobban a természet egyik finom ajándékát, a káposztát. A káposzta nagyon alacsony kalóriatartalmú, ezzel szemben rengeteg vitamint tartalmaz, épp ezért fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Így fogyókúrázónak ideális táplálék. A savanyított káposztalé nagyszerű erősítő ital, növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Viszont nem ajánlott olyanok számára, akik gyomorbetegségtől vagy vesebajban szenvednek.

A káposztának gazdag forrás a C-vitaminnak. 100 grammban 40 milligramm található. Magas az A-, B-, C-vitamin-, foszfor-, kalcium-, kálium-, magnézium-, vas- és folsav- tartalma, és rengeteg rost található benne. 100 gramm káposzta energiatartalma csupán 32 kalória, úgyhogy nyugodt szívvel fogyaszthatunk belőle bármennyit.

Receptek

Ha kedvet kaptál a káposztához, de épp nincs ötleted, mit készíts belőle, mutatunk néhány jó receptet.

Gyömbéres paradicsomos káposztasaláta

Amire szükséged lesz:

- egy fej káposzta
- egy kevéske friss gyömbér
- 1 darab hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál méz
- 1 konzerv paradicsom
- ízlés szerint só, bors

Elkészítése

A káposztát szeleteljük vékony csíkokra, majd sózzuk be és hagyjuk állni fél órát. Közben a hagymát vágjuk apróra és pároljuk meg egy kevéske olajon, majd adjuk hozzá a tört fokhagymát és a gyömbért. Csorgassunk rá mézet, és adjuk hozzá a paradicsomot, sót, borsot, és főzzük mártás állagúvá.

Ezután jöhet a káposzta. Alaposan töröld át és nyomd ki belőle a nevességet, majd adjuk a paradicsomhoz. Pároljuk, míg puha nem lesz, majd pirítsuk össze az egészet.

„KFC” káposztasaláta

A kívánt mennyiségtől függően:

- 500 g fejes káposzta
- 150 g nyers, meghámozott sárgarépa
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 60 ml 2,8%-os tej (el is hagyható)
- 150 g majonéz
- ízlés szerint 1- 1,5 evőkanál ecet vagy 1 evőkanál fehérborecet
- 2.5 evőkanál citrom leve

Elkészítése

A káposztát apró csíkokra szeleteljük, vagy sajtreszelőn lereszeljük. A megtisztított répát szintén a sajtreszelő nagyobb lyukán reszeljük, hozzáadjuk a káposztához és alaposan összekeverjük.

Az öntetet külön tálban készítjük elő. Először hozzáadjuk a sót, a borsot, a majonézt és a tejet. Majd az ecetet és a citromlevet. Végül pedig az egészet jól összekeverjük. A kész öntet rálocsoljuk a káposzta-répa keverékre és alaposan megkeverjük.

Negyed órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt felkeverjük és már fogyasztható is.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)