Jump to content

A hosszú élet titka

2017. 10. 06. 09:41

Dél- Európában a görögök terjesztették el, nyugat- európai kolostorkertjeikbe a Benedek- rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben (Capitulare de vilis) írta elő termesztését. Nyugat- Európában csak az ültetvényeken található; Magyarországon és Észak- Amerika egyes részein meg is honosodott.

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. A 17-18. században az ún. karmelita cseppek egyik fő alkotórészét képezte, emiatt Franciaországban nagy becsben tartották. A gyógyászatban több vírusellenes készítmény alkotóeleme a citromfű, ugyanis bizonyítottan lassítja, illetve gátolja a vírusok szaporodását.

A citromfű - Melissa officinalis -, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény.  Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Fokozatosan vastagodó gyökértörzséből a talajfelszínnel vízszintesen futó tarackok erednek, segítségükkel mind nagyobb területet fut be. Az 50-80 cm-es föld feletti hajtások a talajban futó tarackok folytatásai. A citromfű levelei durván csipkés fűrészes szélűek, tojásdad alakúak, fénylő sötétzöldek, rövid nyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Az egész növény rányomottan pelyhes és kissé bozontos. A szár felső harmadában a levelek hónaljában, álörvökben helyezkednek el a fehér vagy rózsaszín virágok. Az 1 mm hosszú, fénylő fekete termés tojásdad, érés után rövid ideig marad a csészében, hamar kihullik. Virágzásának ideje július-augusztusra esik.

A citromfű erősen fényigényes. Ha mégis félárnyékos helyet kap, igyekszik a fény felé törekedni. A levelén levő ritka pillás szőröknek fénygyűjtő szerepük van. A virágzáshoz a napsütésen kívül hosszú nappalokra is szüksége van. Jól tűri a szárazságot. Az aszályos évek kedvezőbbek számára, mint a hűvös, csapadékos nyarak. Az alacsony hőmérséklet és a fényszegénység időszakában a növekedése visszaesik, alig hoz virágot és az illóolaj- tartalma is erősen csökken.

Könnyen szaporítható, akár tőosztással is. Ezzel elkerüljük a növény elöregedését.

Telepítésénél a könnyen melegedő, déli fekvésű helyeket keressünk számára. Laza, mély rétegű vályog, homokos-vályog talaj az ideális. Telepítésének megkezdése előtt ajánlatos szerves trágyával jól feltölteni a talajt,

Egész évben nincs más gondunk vele, csak néha kapálással meglazítania földjét, illetve a gyomtalanítás. Kórokozói közül említésre méltó a rozsdagomba, kártevői közül pedig a levéltetvek.

A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz(Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarokesetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is.

Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

(Forrás: gyorgytea.hu)