Jump to content

Az ősi virág

2017. 10. 10. 15:51

A magnólia -Magnolia a tavasz egyik legszebben virágzó fája. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben.

A legősibb, magnóliákhoz hasonló fosszíliákat Kansasban találták, és Archaeanthusnak („ősi virág”) nevezték el. 17–20 millió éves Magnolia latahensis fosszíliákból sikerült 17 DNS-szekvenciát azonosítani. Ezek közül 13 azonos volt a ma élő magnóliák DNS-ével, és csak 4 különbözött azoktól, amit rokonságuk bizonyítékaként értelmeznek. Maradványaik (többnyire teljes levelek, virágok és termések lenyomatai) előkerültek Európából, Észak-Amerikából és Nyugat-Ázsiából is, de ennél jóval kisebb területen maradtak fenn napjainkig. Visszaszorulásuk oka valószínűleg a klíma változása (az eljegesedés) lehetett.

Két fajtája van az első, ami a levél megjelenése után kezd virágozni, de ez a fajta nálunk nagyon ritkán leélhető fel, mivel nagyon kényes és nem bírja a mi klímánkat.

A másik faj, ami először virágzik, majd utána növeszt levelet, ezt a növényt találhatjuk meg a hazai kertekben.

Sokan liliomfának vagy tulipánfának is nevezik, ezeket a neveket a virág formájáról kapta.

Fehér vagy pasztell, de akár rózsaszín színben találkozhatunk vele, ezek még a levelek előtt megjelenek a fán, kora tavasszal.

A magnóliák bár eredetileg cserjék, mégis nagyságuk miatt fának nevezzük őket, hiszen magasságuk elérheti a 4-5 métert is fajtától függően.

Ha magnóliát szeretnénk kertünkbe ültetni, a legfontosabb igény a talaj.Inkább a  savanyú földet szereti, vagy használjunk A típusú virágföldet, egy kis tőzeggel bekeverve.

Amikor konténeres növényt ültetünk el, nagyon óvatosan emeljük ki, mert a gyökérzete igen sérülékeny.

A nyári melegben öntözzük folyamatosan a növényt, mert a szárazság tönkre teheti a gyökérzetét.

Napos vagy félárnyékos helyre ültessük el a cserjét, és ültetés után öntözzük be jó alaposan a talajt körülötte.

Néhány ismert magnólia faj.

Magnólia lilliflora: Kínai liliomfa:

Alacsony növésű fa, amely két méternél nagyobbra nem nő, ezért ideális teraszokra, vagy kisebb kertekbe. Virágai pirosak vagy erős rózsaszínűek, és májustól virágzik.

Magnólia stellata: Csillagvirágú liliomfa:

Gyönyörű és illatos virágai a tél végén vagy tavasszal nyílnak nagy tömegben, maga a növény kb. 3-4 méter magasra is megnőhet. Igazi szoliter növény, és nem túl igénye

A nagyvirágú liliomfa (Magnólia x soulangiana) hibrid a valódi liliomfák legdekoratívabb és legelterjedtebb fajtája. A Magnolia denudata és a Magnolia liliiflora hibridje. Nagy, húsos szirmú, a tulipánéhoz hasonló, április- májusban nyíló, virágai miatt kedvelik. Rendszeresen összetévesztik a tulipánfával (Liriodendron tulipifera).

Három–öt méteresre növő, terebélyes cserje, ami néha több törzses fácskává nő. Koronája laza, széles, többnyire már a talaj fölött sűrűn elágazik.

Virágait áprilistól, lombfakadás előtt hozza. Hibrid létére csíraképes magokat érlel, de a magoncok csak alanynak valók, mert bizonytalanul virágoznak, és későn fordulnak termőre.

(Forrás: szepvilagunk.weebly.com)