Jump to content

Az öntörvényű pozsgás

2017. 06. 13. 08:26

Az ámpolna gyertyavirág - Ceropegia woodii - a selyemkórófélék családjába tartozó, akár 2 m hosszúra is megnövő csüngő növény. Egy igazán érdekes megjelenésű szukkulens szobanövény, amely függesztett növénytartóba ültetve igazi éke lehet otthonunknak.

A távol- keletről származó ámpolna gyertyavirág, szív alakú, zöldes fehér színű, zöld foltokkal tarkított levelei mellett, a tavasztól, nyárig tartó időszakban hozott, szőrös, rózsaszín virágaival is díszít. Persze csak, ha kedve van hozzá!

Az ámpolna gyertyavirág zöld levelei szív alakúak, szürke erezetekkel. Lágy, dudorokkal rendelkező szárakon fejlődnek. A dudorok barna, egyenetlen gumókra emlékeztetnek. A virágai tavasszal nyílnak és lila színűek. Hajtásai fonalszerűen vékonyak, ritkán ágaznak el, de tőből sűrűn egymás mellett is kifejlődhetnek. Egyes szárcsomóin barnásszürke színű sarjgumócskák tűnnek fel, melyek földet érve gyorsan le is gyökeresednek.

Levelei rövid nyelűek, ritkásan átellenes állásúak, 1,5-2 cm nagyságúak, szív alakúak és kifejezetten húsosak. Felületük halványzöld alapon szürkével erezett, az alsó részük lilás rózsaszín színű. Erős, közvetlen napfényben bevörösödnek. Virágai közel 2 cm hosszúak, a levelek között jelennek meg. Alakjuk felfújt, virágcsövük halványlilás rózsaszín, és fölötte ívesen hajlik össze az öt sötétbordó színű cimparész, amitől a virág kis lámpára hasonlít. Virágzása a fejlődési időszakban szinte szakadatlan, de ez függ a helyi adottságoktól is.

A növény szereti a sok fényt, napi több óra napfényre van szüksége ahhoz, hogy színét megtartsa. Az átlagos, 18-20 °C szobahőmérsékletet kedveli. Úgy télen, mint nyáron, csak mértékkel kell öntözni. Csüngő növényként jól mutat bútorok tetején vagy falra függesztve.

A növényt érdemes 3-4 évente átültetni tőzeges- homokos földbe. Áprilistól októberig havonta elég egyszer tápoldatozni. Az elszáradt és zavaró szárak nyugodtan lemetszhetőek

A párásításra egyáltalán nem lesz gondunk, kifejezetten alacsony a pára és a vízigénye. Öntözni elegendő hetente egyszer.

Teleltetése világos, hűvös, de legalább 12 °C-os helyen történjen, mert melegben fejlődő hajtásai csúnyán megnyúlnak. Nyáron világos, napos helyet kíván, de közvetlen napsütés ne érje. Szabadba kitenni nyáron sem tanácsos. A fényszegénységet nem viseli jól. Öntözése a fejlődése idején rendszeres, de mérsékelt legyen. Télen csak kevés vizet kapjon. A pangó vízre érzékeny, mely gyökérzetének pusztulását okozhatja.

Az ámpolna gyertyavirág szaporításához tavasszal válasszunk le néhány kis gumót pár cm-es szárrésszel úgy, hogy a föld tetejére 1 cm vastag homokréteget kell elteríteni, amire a gumók rárakhatók. Helyezzük laza földbe, és tartsuk nedvesen. Hamar megfigyelhetjük a gyökerek kifejlődését. Fontos, hogy a gumók a felszínen maradjanak, mert így hamar gyökeret tudnak ereszteni.

Habár az ámpolna gyertyavirág kevésbé érzékeny a kártevőkre vagy a betegségekre, a nedvesség hiánya miatt a levelek elszáradhatnak, és a rajtuk lévő dudorok megpuhulhatnak. Ennek elkerülése érdekében bőségesen öntözzük meg a növényt, leveleit pedig vízzel permetezzük meg.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)