Jump to content

Anyósnyelv

2018. 01. 10. 09:56

Régen nem volt olyan lakás, ahol ne lett volna minimum egy cseréppel. Ha nincs sok időnk, ha nem tudunk növényeinkkel annyit törődni, mint amennyit érdemelnének, vagy kívánnának, esetleg szűkös helyünk van, vagy nem túl világos a lakásunk, viszont szeretnénk valami szépet, akkor ez a növény a legideálisabb számunkra.

Különböző hosszúságú, szélességű és színárnyalatú levelekkel rendelkező fajtái igen mutatósak. Jól tűri a szárazságot és a tűző napot, bírja a hűvös lakást, a huzatot és az árnyékot. Átültetni sem kell gyakran. Télen ne öntözzük túl sokat, tőosztással, sarjról szaporítható.

Röviden és tömören ennyi, amennyit egy Sanseveria igényel. De azért beszéljünk kicsit róla, hiszen megérdemli. Ha másért nem, hát azért az előkelő szépségért, melyet lándzsaszerű leveleinek egyszerűsége nyújt.

Ezt a növényt a köznyelv anyósnyelvnek nevezi, talán a “hosszúsága” miatt. Elnézést az anyóstársaktól, de hát nem én neveztem így el.

Rendkívül szívós növény, elviseli a szélsőségesen hűvös, és meleg levegőt is. Az optimális hőmérséklet számára a 18-27°C közötti hőmérséklet, de nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre vagy teraszra, csak attól óvjuk, hogy leveleit a déli órák tűző melege ne érje. Amikor a hőmérséklet már 10°C alá süllyed, akkor mindenképpen vigyük be a fűtött szobába, lakásba, mert azért nem fagytűrő.

A fényviszonyok tekintetében sem igényes a növény: egészen jól bírja a sötét helyeket és a teljes napsütést is. Ha elég meleg számára a levegő és eléggé világos is van, akkor igen erős illatú, de jelentéktelen kinézetű virágokat is hoz. Erre inkább nyáron a teraszon, erkélyen van esély.

Az öntözésre sem igényes: elviseli a szinte teljes szárazságot, és egyébként is csak mérsékelt öntözést kíván. Télen még kevesebb vizet igényel, mint nyáron, épp csak annyit, hogy levelei megőrizzék simaságukat, ne ráncosodjanak. Párát sem igényel, így szükségtelen párásítani körülötte.

Átültetésére is ritkán kerüljön sor, általában akkor, amikor a cserepét kinőtte, 4-5 évente. Ilyenkor szaporíthatjuk tőosztással, több kisebb növényt létrehozva ezáltal. Lehetőség van még a levéldugvánnyal történő szaporítására is, ám tudnunk kell, hogy ebben az esetben a levelek csíkozatát nem tudjuk tovább örökíteni.

A sanseviériának betegsége vagy kártevői nagyon ritkán adódnak, talán csak a túlöntözéstől vagy a túl hidegtől szenvedhet.

A NASA egyik kutatása alapján ez az egyik olyan szobanövény, amely mesterséges világításban is képes fotoszintetizálni és ezzel oxigént termelni, szén -dioxidot megkötni.

Képes eltávolítani a levegőből olyan ártalmas vegyszereket, mint a benzol, a  formaldehid és a triklóretilén. Erre a növényre illik igazán a mondás, “egyszerű, de nagyszerű”.

(Forrás: hobbikerteszet.hu | ankert.hu)