Jump to content

Mennyit érnek a kertészeti lapok? - 2. rész

2016. 06. 17. 09:26

Tavasz van, ilyenkor a botcsinálta kertészek a macamagazinok helyett a kertészeti újságokra cuppannak rá. Mi is így tettünk, hogy megnézzük, érdemes-e több ezer forintot kiadni a lapokért, illetve, hogy mennyire szánják profiknak vagy laikusoknak. Nem először vesszük elő a lapokat, mely lapot érdemes lekapni a polcról, és melyik felesleges pénzkidobás.

A Meglepetés Virágok és kertek tavaszi különszáma 295 forint, első körben nem is vártunk tőle túl sokat, mert hát mi is bedőlünk néha a látszatnak. A lapban leginább olyan anyagokra bukkantunk, melyek kiindulási alapnak használhatóak, de nem túl mélyreszántóak, inkább csak nagyjából segítenek eligazodni a dolgokban, és általánosságokban nyújtanak információt. Vegyük példának a párfrányokról szóló cikket: ebben felsorolnak néhány fajtát, mely alapján nagyjából behatárolhatjuk, milyet érdemes keresnünk a kertészetben. Érdekes módon itt is felbukkan a bonsai mint téma, úgy látszik, hogy tavasszal a legjobb metszeni a kis fákat. Természetesen ebben a lapban is van termékajánló dupla oldal, interjú kertjét szerető kvázicelebekkel és paprikatermelésből élő "szenvedélyes termelőkkel". Ennek ellenére szerintünk az egyik legjobb lap a Meglepetés, minden hiányossága dacára.

A Csodakert egészen más műfaj, Európa legkedveltebb kertmagazinját kaphatjuk meg 645 forintért, amivel a legmagasabb árú lap a mezőnyben. Kérdés, mit tud a csak fordításokból álló újság, melynek magyar szerkesztősége az impresszum szerint nincs is? Ez persze nem baj, ha jó a fordító. Minket mindenesetre meggyőzött, a lap érthetően, követhetően mondja meg, mivel mit érdemes csinálni a kertben. Ez volt az egyedüli újság, ahol konkrét kertterveket is bemutattak, növénylistával, elrendezéssel, árakkal. Találunk benne tanácsadást, ahol a kertészeti szakértő válaszol a felmerülő kérdésekre, és holdnaptárat is. A lépésről-lépésre rovat pedig annyira hülyebiztosan mutatja be a tennivalókat, hog még én is kedvet kaptam szigetágyást készíteni.