Jump to content

Mennyit érnek a kertészeti lapok? - 3. rész

2016. 06. 27. 09:28

Tavasz van, ilyenkor a botcsinálta kertészek a macamagazinok helyett a kertészeti újságokra cuppannak rá. Mi is így tettünk, hogy megnézzük, érdemes-e több ezer forintot kiadni a lapokért, illetve, hogy mennyire szánják profiknak vagy laikusoknak. Nem először vesszük elő a lapokat, mely lapot érdemes lekapni a polcról, és melyik felesleges pénzkidobás.

Van két lap, amely csak érintőlegesen foglalkozik a kertekkel, vagyis azt feltételeztük, hogy részben lakásokat, részben kerteket mutatnak be. Az egyik ilyen az 595 forintos Otthonok és kertek, a másik a 335 forintos Blikk Otthon & Kert. Ez utóbbiban viszont mindössze 9 oldal foglalkozik a kerttel, az 50 oldalas újság érezhetően a lakberendezés felé mozdul el. Itt Megyeri Szabolcs, aki lassan médiakertész lesz - vagy már rég az - nyújt betekintést a díszfüvek titkaiba, igaz kicsit korlátozott karakterszámban, hisz alig negyed oldal jut szövegre. Fél oldal jutott a szerszámok karbantartására, van egy szösszenet a kókuszföldről pro és kontra, illetve a palántázásról is kiderül egy s más. Feltételezve, hogy Megyeri biztosan többet tudna mondani a témáról, hisz kertész, az az érzésünk, hogy erősen korlátok közé van szorítva a ténykedése, de lehet, hogy mindenki jobban járna, ha a kert szót elvennénk a lapból, és akkor jutna még hely az otthon témájának boncolgatására. Mert ennek így semmi értelme.

Az Otthonok és kertek 82 oldalon át foglalkozik az otthonnal, ebből 7 oldal jutott a kertbarátoknak. Persze, ez is lehet(ne) informatív vagy épp élvezetes, de sajnos ezt a szintet nem sikerült megugrani, mert – valljuk be –, kevesen élünk egy mexikói magánrezidenciának megfelelő éghajlaton. Van tehát egy (szemmel láthatóan külföldön készült, valószínűleg képügynökségtől vásárolt) fotósorozat, ahol a képeket ügyesen körbeírták, és ahol afolyóvizes patakokkal (nem is csak eggyel) körülvett kertben kávéültetvény, lávakő és a helyi vadállatvilág dobja fel a látványt. Aztán kapunk egy cikket a függőleges zöldfalakról, és Domokos Balázs kertépítész munkáját is megnézhetjük, aki egy terszra tervezett tágas pihenőhelyet. Sajnos a szöveg nem nyújt megfelelő tájékoztatást arról, hogy mekkora a felülről fotózott terasz, melynek ráadásul annyira egyedi a formája, hogy azt kevesen fogják tudni hasznosítani. Ezért biztosan nem érdemes megvenni a lapot, legyen bármilyen kreatív is a szekció.