Jump to content

Milyen talaj a legjobb a paradicsom számára?

2016. 06. 01. 11:48

Franciaországban nemrégiben nagyon meglepő felfedezéseket tettek azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolja a talaj összetétele a paradicsom termésének ízét, amely alapvetően a genetika, azaz a fajta függvénye.

Ez egyszerűen annyit tesz, hogy a paradicsom ízét, a boréhoz hasonlóan, befolyásolja a termesztéséhez használt talaj. Ha ízletes paradicsomokra vágyunk, humuszban gazdag, agyagos talajra van szükségünk. A jó minőségű tőzeges komposzt a titok. A paradicsom termesztésével kapcsolatos vizsgálatok kimutatták, hogy a homokkal kevert tőzeges talaj nem hozza ki a termés ízét, ezért nem ajánljuk az olcsóbb komposztokat, amelyek túlságosan tőzegesek, de nem eléggé agyagosak. Ráadásul ezek a nem megfelelő talajok iszapot is tartalmaznak.
Hacsak nincs kimondottan agyagos talajunk, a legjobb, ha elfelejtjük a kérdésben említett, homokkal kevert kerti talajt. Ezt a keveréket legfeljebb 20%-ban használhatjuk agyagos talajhoz, azaz minden tízliteres edényben kb. kétliternyit.

Amennyiben a keveréket saját magunk készítjük, tartsuk észben, hogy ezzel megváltoztatjuk a tőzegalapú komposzt gyártói adatlapján szereplő összetételét. A talajban megtalálható tápanyagok mennyisége és pH értéke más, valószínűleg kevesebb lesz. A pH érték befolyásolja a növény számára elérhető tápanyagok mennyiségét.
Mivel a paradicsom gyökérzetéből kiváló anyagok egyébként is csökkentik a talaj pH értékét, érdemes komposztot elhelyezni a növények tövéhez. A komposzt enyhe lúgossága természetes módon ellensúlyozza a csökkenő pH szintet. Megoldás lehet még, ha meszet használunk; (agyagos talajhoz) négyzetméterenként 50 és (homokos talajhoz) 100 gramm közti mennyiséget adjunk a földhöz. Egy tízliteres dézsához elegendő egy púpozott teáskanálnyi mennyiség.

Növekedéskor a paradicsomnövényeket tápláljuk magas kálium- és foszfortartalmú műtrágyával, amely mikrotápanyag-tartalma szintén magas. A kertészeti szakkereskedésekben valószínűleg találunk efféle műtrágyát a paradicsomokhoz és virágokhoz ajánlott termékek között. Ne használjunk lágyszárú növényekhez ajánlott műtrágyákat magas nitrogéntartalmuk miatt.
Érdemes pár szót ejteni a termesztendő mennyiségről is: hacsak nem nagy tételben fogyasztunk paradicsomot, hat növény elég egy kétszemélyes háztartás számára, négy személynek tizenkettő, és hat személynek tizenhat.

Saját tippem: gondoskodjunk róla, hogy éréskor a paradicsomok megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és vízhez jussanak. Érdemes lehet növényfürdőbe helyezni az edényeket, vagy használhatunk automata öntözőrendszert is.