Jump to content

A következő tavaszra ezzel készülj! - 1. rész

2016. 07. 02. 01:03

Különleges és szép virágok, melyeknek helye van a kiskertünkben a következő tavasz beköszöntével.

Kockásliliom

A növény gömbölyű hagymát képez, amely két pikkelyből áll, szára magas, gyengén leveles, a csúcsa lehajló. Levelei széles lándzsásak, a hajtáscsúcson lévő virágok magánosak esetleg kettesével állnak, harang alakúak. A lepellevelek foltosak, skarlátvörös erezettel. Világos ártéri erdőkben, szabálytalan vízfolyások környezetében, nedves kaszálókon fordul elő, ahol rendszeres a vízellátás. A Brit-szigetektől Közép és Dél-Európán át az Orosz Köztársaságban, a Fekete-tenger partvidékéig, az egész Kaukázus előhegyeiig terjed.

Zimmermann-kökörcsin

Bokros növekedésű, molyhosan szőrös növény, mely vastag gyökértörzset fejleszt, levelei tőállású rozettát alkotnak. A levele ősszel lehullik, de a virágzás időszakára újra kifejlődik. Virágai hengeresek, elvirágzás idejére, harangra emlékeztető alakúak, bíbor színűek és ilyenkor már lecsüngőek. Az aszmagterméseken megmaradnak a pár centiméter hosszú, elálló szőrű bibeszálak. Ez a faj Délkelet-Szlovákiában őshonos. Itt nyílik a mészkőben szegény talajos, völgyekben és dombvidékeken. A tátogó kökörcsin rokona.

Apró tyúktaréj

Alacsony termetű, kopasz, évelő növény, kb. 20 cm magasra nő. A növénynek két hagymagumója van, szára zsenge. Két tőlevele keskeny, lapos, fonálra emlékeztető. A szárlevelek az 1-2 virágot számláló virágzat alatt helyezkednek el. A kocsányok kopaszak és hosszabbak a virágok takaróleveleinél, a toktermés tojásdad. Kora tavasszal nyílik a humuszban gazdag erdőtalajon, síkságon és dombvidékeken. Ennél magasabb területen csak ritkán fordul elő.