Jump to content

5 vízfüggő szépség - 2. rész

2016. 07. 19. 08:53

Vízé és mocsári növények  nem tartoznak a legnépszerűbb növények közé, pedig szépségük vitathatatlan.

Rizs

Ázsiából származó, egyéves, vízben, illetve mocsárban élő növény. Kelet- és Dél-Ázsia legfontosabb tápláléknövénye. Eredeti élőhelyén és hazánkban is meleg és fényigényes. A világon és hazánkban is több fajtáját termesztik. Árasztásos termesztésével nálunk elsősorban a tiszántúli szikeseken, Szarvas környékén foglakoznak. A sziken való termesztése azért jelentős, mert ez a talaj más gabonanövénnyel nem hasznosítható. Termesztése 20-40 cm-es, jó tápanyag-ellátottságú, meleg és napos vizekben lehetséges. Bugavirágzata lazán összezárt, felálló. A kalászok tojásdadok, a pelyvák csökevényesek. Kalászai érés előtt zöldek, éréskor megsárgulnak, bókolnak. Több ezer fajtáját termesztik.

Fehér acsalapú

Az alapfaj szíves kerekdedek. Ökológiai igénye a keserűlapuéhoz hasonló. Patak menti és magaskórós társulásokban, ártéri cserjékben élő, hegy, domb és sík vidékeken egyaránt társulás-alkotó. A mintegy 20-40 cm-es talpvízben élő állományai 1,5 méter magasra is megnőnek. Napos, félárnyékos és mélyárnyékú hegyeken is megtalálható, de elsősorban a félárnyékot kedveli. A virágzat fehérlő, áprilisban, a lomfakadás előtt nyílik. A szár sokfészkű, a fészkek fürtös-bugásan állnak. Levelei és gyökerei gyógyhatású anyagokat tartalmaznak.

Nád

Hazai nádasaink uralkodó faja, társulás-alkotó, de mocsarakban, nedves réteken, ligeterdőkben is előforduló, nádszárú növény. Néha előfordul omladásos lejtőn, száraz meddőhányón, déli domboldalon is, itt termete jóval kisebb. A nyirkos talajokban élő és vízi állományai a 3 méter magasságot is elérik. Ahol felszakadoznak állományai, zsombékol. Hazai tóparti állományainak partvédő és víztisztító szerepe közismert. Szára jellegzetes nádszár, ízekkel és íz-közötti üregekkel. A víz mellett élő nép alapvető építőanyagként használta évszázadokon át. Bugája, amely a vízviszonyoktól függően 40 cm-es is lehet, június- szeptemberben virágzik, kezdetben fényes bordós-lila, megérve aranysárga.