Jump to content

A bátorság jelképe

2016. 09. 19. 03:13

Számos történet fűződik a kakukkfű nevéhez. Az ókori görögöknél a vitézséget és a bátorságot jelképezte. A harcba induló katonáknak a ruhájára, Angliában a lovagok vállszalagjára kakukkfű ágat hímeztek a nők.

Népszerű fertőlenítő hatása miatt szabályos kakukkfű válság alakult ki az első világháború idején.Mivel a kakukkfű olajának zömét Németországban állították elő,mikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéren eme fertőtlenítőszer teljes hiányával kellett szembenézniük.

Most már második éve készítek kakukkfű szirupot.A réten,erdőszélen begyűjtött még virágzás előtt álló növényt rétegesen cukorral és néhány karika citrommal nagy befőttes üvegben lezárva a napra bízom,hogy aztán szépen összeérve leszűrhessen kis üvegekbe. Ősszel és télen,amikor jönnek a “nem szeretem” idők,  a bacik és vírusok is támadásba lendülnek,akkor ez a kiváló,természetes gyógyító segít szervezetünknek legyőzni őket. Immunerősítő.

Mivel kitűnő fertőtlenítő hatása van, ezért már az ókori Egyiptomban is használták a balzsamozáskor az olaját.

Thymus. Napsütötte helyeken,szárazságtűrő évelő növény. Fásodó tövéről, a földön elterülő vékony hajtások legyökerezhetnek,míg van olyan fajta,mint a citrom illatú kakukkfű,mely kis bokorrá fejlődik. Kis levelei a hajtásokon átellenesen helyezkednek el.A népgyógyászatban az egyik legelterjedtebb gyógynövény,hiszen a légúti megbetegedésektől, az emésztés serkentésén át, a bélféreg hajtásig hasznosítható.Hívják még balzsamfűnek, tömjénfűnek és démutkának is.Apró,rózsaszín virágai az ágak végén találhatóak és egész nyáron ontják illatukat.Pici magját elszórva új növendékek jelennek meg.

Kiváló antibiotikum.1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolaját a timolt, mely a gombák, baktériumok, bélférgek  fejlődését gátló anyag.

Ihatjuk teaként, olajából két csepp naponta. Használhatjuk fűszerként paradicsomos ételekhez.

Megfázás,vagy bronchitis esetén készíthetünk kakukkfűfürdőt is.Két bögre szárított füvet erős teának megfőzünk és néhány percig állni hagyjuk. A még gőzölgő főzetet hozzáöntjük a fürdővizünkhöz. Mikor jól átmelegedett a testünk,nem szárítkozunk meg,hanem bebújunk egy jó vastag fürdőköpenybe, vagy becsavarjuk magunkat törölközőbe és befekszünk az ágyba. Ez  utóbbi azért nagyon fontos,mert az izzadáshoz fél,egy órára van szüksége szervezetünknek. Enélkül nem ér semmit az egész procedúra.

Inhalálásra is használhatjuk mind a főzete, mind pedig olaját.

Ha kertünk egy napsütötte,száraz helyére,vagy cserépbe,balkonládába ültetünk egy tövet,az egész évre ellátja a családot nemcsak az illatával,de jótékony hatásával is.