Jump to content

Régi idők virága

2016. 09. 29. 03:13

Mindig is elbűvölten néztem nagymamám ablakában az óriásira megnőtt,virágoktól roskadozó muskátlis cserepeket. Akkor még nem tudtam,hogy ez az igénytelennek tűnő virág,mégis több törődést vár tőlem,ha azt szeretném,hogy meg legyen elégedve velem.

A mostani muskátlik - Pelargonium -őse Dél- Afrikából származott és magassága elérte a 80 cm-t is. A későbbi keresztezések és nemesítések eredményeként, mára már több színű,fehértől a rózsa. és barackvirágszínem át,a közismert téglavörös és mély vöröstől a bordóig terjed a színskála.Nemcsak a színe lett többféle,de megjelenésében is változatosak. Leveleik lehetnek fehér szélűek, nagy zöld,kis barna gyűrűvel,kicsik és húsosak,nagyok,mint egy tenyér.

Háromfélét különböztetünk meg. Az állót,ez a hagyományos. A futót,vagy félfutó,

melyet balkonládába ültetünk. És az angol muskátlit,amelyet direkt szobanövénynek nemesítettek.

Bár külsőre különböznek,de ültetéskor van pár dolog,amiben egyetértenek.

Amikor eldöntöttük,hogy melyik fajtát,színűt szeretnénk, és megtaláltuk akkor már csak néhány dolgot kell fegyelembe venni. Átültetéskor egyszerűen csak emeljük ki a virágot a kapott cserépből és anélkül helyezzük el a földbe,hogy megbolygatnánk a gyökerét. Arra is gondosan ügyeljünk, hogy a cserépből, fából,agyagból készült tároló edény alján legyen szabad elfolyása az öntözővíznek. Ugyanis a muskátli nem szereti,ha a “lába”ázik a felesleges vízben. Fejlődésük kezdeti szakaszán és ősszel csak 2-3 naponta öntözzük.Nem baj,ha a földje kissé kiszárad,mert húsos levelei és szára tárolnak annyi vizet,amennyire szükségük van.Viszont,mikor virágozni kezdenek nem lesz elég a napi locsolás, de hetente tápoldatozni is kell.Meghálálja bőségesen.Jutalmunk nemcsak a virágok gazdagsága,hanem a sok,élettel teli,kinyílni vágyó bimbók lesznek.

Ha egészséges és viráglabdáktól roskadozó  növényt szeretnénk,akkor a földjét ne a kertünkből válogassuk össze.Vegyünk kifejezetten a számukra csomagolt virágföldet.

A futómustkálit  ültetéskor érdemes 90 fokban megdönteni,hogy a növekedés során képződő hajtásokat,virágokkal együtt elbírja.

Bár elviselik a tűző napfényt (kivéve az angol muskátli), de jobban szeretik,ha a nap egyik szakaszában kapnak csak belőle. Ezért,ha tehetjük kertünk dél, dél- nyugati oldalára helyezzük.

Az elszáradt virágokat, leveleket távolítsuk el,így nemcsak mindig egészséges küllemű a virágunk,de nem is hagyunk teret a betegségek kialakulásának.

Szaporításuk egyszerű.Fejdugványozással történik. A levágott ifjú hajtásokat bedugjuk a földbe,félárnyékos helyre tesszük és hamarosan gyökeret növeszt.Érdemes erre a célra olyan hajtásokat kiszemelni, amelyeken van már egy teljesen és egy félig kifejlődött levél.

Ha figyelünk a muskátlira,” elmondja” mi a baja.

  • ha túl sok nedvességet kap,vagy nem tud távozni  a felesleges víz,akkor sárgulni kezdenek a levelek és elsilányodik a növény,majd elpusztul,
  • ha levélfodrosodás,sárgaság,vagy gyűrűsfoltosság alakul ki,az olyan vírus jellemzője,amelyet nem lehet kezelni.Sajnos,akkor azonnal el kell égetni a növényt,

Teleltetése,szellős helyen,de ne érje a téli fagy.Öntözést csak minimásilat igényel.

(Forrás: kertvarazsmagazin.hu)