Jump to content

Az újrafelfedezett zöldség

2016. 10. 23. 11:07

A lestyán vagy orvosi lestyán - Levisticum officinale-  az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.Ősidők óta termesztik fűszernövényként.

 A rómaiak segédletével Dél- Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban  visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere.

A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Kiskertünkben néhány tőre van szükségünk, mert intenzív íze miatt csak keveset használunk belőle.

Akár másfél- kél méter magasra is megnőhet a fűszerkertünkben, sötétzöld levei dús bokrot adnak, ha kedveli a helyét. Minél melegebb és naposabb helyen termesztjük, annál több illóolajra, annál ízletesebb lestyánra számíthatunk. A levelek nem bírják a hideget, de gyökérzete képes áttelelni.

Nem hőigényes, viszont  sok vizet igényel, de mélyre hatoló gyökérzete akár 1 m-es mélységben is eléri a vizet.

Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is szaporíthatók. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.

A mély rétegű, nyirkos, tápdús termőhelyet kedveli, nagyon kötött, hideg talajon nem él meg.

A talaj jó táperőben legyen, hogy nagy tápanyagigényét több évre ki tudja elégíteni. Uyanazon helyre csak 4 év múltával vethető, ültethető.

Első évben csak gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, a második évben jelenik meg a magszár és a szórt állású levelek. Levelei nyelesek, páratlanul szárnyaltak, az alsók kétszeresen, felfelé már csak egyszeresen.  A szárak vastagok, üregesek.Virágzata összetett ernyő, virágai sárga színűek, június- júliusban virágzik. Termése sárgásbarna; három kiálló bordázattal rendelkező ikerkaszat.

A lestyán kártevői közül a peronoszpóra és a levéltetvek jelentenek odafigyelést.

A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1,0% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilftalid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a maggifű nevet is Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat, ugyanis  a lestyán gyökere és termése hasonló ízű, csak erősebb aromájú, így ezeket is bátran használhatjuk, ha kiemelkedőbb lestyán ízt szeretnénk adni az ételnek. Kiváló fűszertársítása a kacsának és a zöldborsónak.

Jótékonyan hat étvágytalanságban, felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását.Vizelethajtó hatása van.

Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

(Forrás: http://static.femina.hu/)