Jump to content

A növény, amelyről el is feledkezhetünk

2017. 03. 09. 03:47

Szólna az intelem. A pompás kutyatej a valóságban tényleg nem szereti, ha agyonpátyolgatjuk. Az Afrikából származó pompás kutyatej - Euphorbia milii - a kaktuszfélék családjába tartozik, ezért nagyon egyszerű a gondozása, illetve a nem gondozása. Végtelenül türelmes növény, és tőlünk is ezt várja.

Amikor megkapjuk, vagy meglepjük magunkat ezzel az igazán szépséges növénnyel, ahhoz, hogy olyan is maradjon, csak néhány apró dolgot kell fejben tartanunk.

Amikor elvirágzik, levelei is lepotyognak, de 4-8 héten belül megjelennek az új levelek. Éppen akkor szokták sokan betegnek titulálni a növényt, amikor elvirágzik. Elvirágzás után tegyük hűvös, de világos helyre, és NE ÖNTÖZZÜK.Teljesen kiszáradni azonban ne hagyjuk. 2-3 évenként át lehet ültetni. Ültessük kaktuszföldbe, vagy általános virágföldbe, amihez egyharmad rész arányban perlitet vagy durva homokot adunk.

Két dologra érzékeny, az egyik a helyváltoztatás, a másik pedig a túllocsolása. Kivéve a virágzás idején, amikor is beéri 2- 3 hetente egy kortynyi vízzel.

Fontos, hogy a növény számára biztosítsunk pihenés időszakot, ami elvirágzás után van. Pihentessük, amíg megjelennek az első új levelei. A hőmérséklet az, ami befolyásolja másod sorban a virágzást. Ideális a 15-18 °C. fok.

Tavasszal kitehetjük a szabadba, de ne a tűző napsütésre. Átültetni is ilyenkor lehet. Ha szükséges, a földjéhez keverjünk agyagot.A levelek alatt ott van az igazi kaktusz védjegy, a tüske, ezért óvatosan lássunk hozzá mind az átültetéshez, mind pedig a szaporításhoz.

A szaporítás hajtásgyugványozással történik. Ez azt jelenti, hogy levágunk .egy nagyobb

szárát, majd hagyjuk, hogy a vágási felület megszáradjon. Ezután dugjuk földbe. A begyökeresedés után hajtani kezd, ehhez kb. 2 hónapra van szükség.

Mivel a vágás felületén fehér nedv folyik, az összes ilyen növényre jellemzően ez  mérgező.Bőrirritációt okoz, és diterpén tartalma miatt karcinogén, rákkeltő hatású.

Visszavágás után legalább 2 hétig ne locsoljuk. Pár hét elteltével megjelennek az elágazó, bokros hajtások.

Euphorbiák alfajai közül sok létezik.

Euphorbia lactea

Euphorbia leuconeura

Euphorbia trigona

(Forrás: hobbikerteszet.hu)