Jump to content

Neveljünk magunk palántát

2017. 03. 30. 10:10

Néhány évtizeddel ezelőtt még nagy hagyományai voltak a házikerti melegágyak építésnek, amelyekben könnyedén megnevelhetők voltak a család számára szükséges zöldségnövények és egynyári virágok palántái. Ma már csak kevés helyen alkalmazzák ezt a módszert. Ennek oka, hogy a palánták többsége megvásárolható termelőktől.

Ha azonban biztosra szeretnénk menni a kertünkbe szánt fajtákat illetően, akkor célszerű magunknak felnevelnünk a palántákat. Ezt végezhetjük ablakpárkányon is, aminek hátránya, hogy az elégtelen fényviszonyok miatt megnyúlhatnak a növények. Emiatt kiültetéskor több odafigyelést igényelnek, de fejlődésük még így is kissé megtorpan.

A másik palántanevelési lehetőség a melegágy építése, ami valamivel több munkával jár ugyan, de edzett, életerős növényeket eredményez a kiültetési időszakra.

A meleg kedvelő zöldségfélék palántáinak neveléséhez 30-40 cm mély, langyos ágy is elegendő. A kiskertben megfelelő mélyen, legjobb épületekkel vagy fallal, esetleg élősövénnyel, észak és nyugat felől védett helyen, téglalap alakú melegágy alapját kiásni.

A kiásott alapra ráhelyezzük a melegágyi keretet. A keret készülhet deszkákból összerakottan, vagy szépen kifalazva. A melegágy hossztengelyét kelet-nyugat irányban helyezzük el, hogy egész nap érhesse a napsütés.

A melegágy aljára kb. 2 cm vastag homokréteget szórunk, amelyet elsimítunk és elgereblyézünk.Ez szívja majd fel a feleslegessé váló vizet.

Mivel március elején járunk a trágya vastagsága 40 cm-nél ne legyen kisebb. Két okból is, az egyik, hogy a hőtermeléshez kell egy bizonyos vastagság a másik, hogy a márciusi melegágyhoz ez az ideális trágyaréteg. Ha január- februárban szeretnénk ezt elkészíteni a trágya vastagság jó esetben a 70-80 centimétert érje el. A melegágyba friss szalmás istállótrágyát – lehetőleg lótrágyát vagy fele mennyiségben szarvasmarha trágyával kevert lótrágyát – hordunk. Nagyon jó a kecske vagy a juhtrágya, esetleg a házinyúl trágya is.Teljesen alkalmatlan a sertéstrágya, mert hideg. A melegágy elkészítésekor a trágyát száraz falevelekkel keverhetjük. A trágyát a melegágyi keret felső széléig rakjuk és alaposan letapossuk. Azután felrakjuk a melegágyakra az ablakokat és azokat szalmából vagy nádból készített takaróval letakarjuk.

A trágyára csak akkor rétegezzük majd a termőföldet, amikor az már bemelegedett. A melegágyi keretet természetesen a trágya behordása után egyből szereljük fel, így gyorsítva a bomlás, és az ezzel járó hőtermelés beindulását.

A melegágy magassága akkora legyen, hogy a növények kényelmesen elférjenek majd alatta, tehát legalább 40-50 centiméter. Az üvegezett keret alá deszkakeretet is szerkeszthetünk, de a földből emelt kupacra, vagy téglákból kirakott emelvényre is helyezhetjük ezt. A lényeg, hogy könnyen kezelhet legyen, hiszen minden munkafolyamat elvégzésekor, ezt le kell emelni. Az üveg lejtsen, hogy a víz lefolyhasson róla.

Vetés előtt jól szellőztessük át a földet, forgassuk meg, hogy a bomlás során keletkezett gázok távozhassanak belőle. A melegágyi növénynevelésben egyébként a szellőztetés folyamatosan kulcskérdés, a bomló anyag keltette gázok miatt.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)