Jump to content

Néhány ötlet kertünk építésére

2017. 04. 10. 09:02

Nem mindenki engedheti meg magának azt a költséget, amely egy kertépítés során felmerülhet. Ezért szeretnék néhány jó tanáccsal szolgálni mindazoknak, akik maguk fognának ebbe a fáradtságos, ámde kifizetődő munkába. Ne akarjunk mindjárt franciakertet, kezdjük csak egy szép, ízléses és szellős kerttel. Körültekintőek legyünk, mert, ha gyerek és kutya is van a családban, akkor rájuk is gondolni kell.

Magunk tervezzük, gondoskodunk mindenről, amire egy szépen elrendezett kertnek szüksége van.

Először is, legyünk tisztában, milyen a kertünk talajszerkezete és mi az, amit szeretnénk meghagyni a régi kertből. Attól függően, hogy a kert talaja inkább homokos, vagy inkább agyagos, különböző növények kiválasztása optimális leendő kertünkhöz. Ha szükséges, végezzünk talajjavítást!

Az ültetni, vagy vetni kívánt növényeket, legyen az cserje, vagy hagymás virág, esetleg egynyári növény, mind- mind életteret kívánnak maguknak. Ezért nézzünk mindennek alaposan utána, ha azt szeretnénk, hogy megfoganjon, ne égjen ki, szaporodjon.

Ha már tudjuk mit szeretnénk, akkor vegyünk elő egy lapot és szerkesszük meg, hol legyen út, hol legyenek bokrok, és más növények. Vagy akár egy kerti tó. Ebben az esetben vegyük figyelembe a beültetetendő rész pontos méretét, tájolását. Így elkerülhetjük,  hogy kifussunk a kertünkből. Ha készen vagyunk, esetleg kikérhetjük egy szakember véleményét, ezzel megelőzhetjük, hogy túlköltekezzünk. Ezen túlmenően, gondoljuk át, hogy a végeláthatatlan pázsit azért olyan elragadó, mert rengeteg munkát jelent egész évben. Ezért kell egy tároló is, ahol a szerszámokat tároljuk.

Ha ezzel készen vagyunk, ideje nekilátni a legnagyobb munkának, vagyis a terület előkészítésének. Szedjünk ki minden felesleges növényt, gyomot, követ, faágat a kertből, vagyis tisztítsuk le a talajt teljesen. Ezután ássuk fel az ágyásokat, gereblyézzük el, a talajt, és ha szükséges jutassunk ki érlelt istállótrágyát, hogy legyen elég tápanyag a növények számára.

Ezután ha van rá lehetőség, építsük ki az öntözőrendszert, vagy telepítsünk egy kerti csapot, esetleg ha anyagi kereteink megengedik, fúrassunk egy kerti kutat, így megússzuk a drága vízszámlát, amely a kert öntözése során alakul ki. Minden, amire egy szép kertnek szüksége van, költség, de az ásott, vagy fúrt kút, nem oktalan pénzkidobás. Évtizedeken át szolgálja a kertet.

Ha egyikre sincs lehetőségünk, legalább egy esővízgyűjtő tartályt szerezzünk be, hiszen az eső ingyen van, és ezt is fel tudjuk majd használni a kert öntözésére. Ne feledkezzünk meg a kerti komposztálóról sem, ahová a kerti és konyhai hulladékot tudjuk majd újra hasznosítani.

Végül márciusban szerezzük be a szükséges növény állományt, és kezdjük el a beültetést, de csak akkor, ha a fagyok már elmúltak.

Ha tovább szeretnénk a vízdíjon spórolni a locsolás során, jó, ha alkalmazzuk a talajtakarást, amelyre szalmát, vagy fenyőkérget is alkalmazhatunk, így a talaj lassabban szárad ki, és kevesebb vizet kell kijuttatni.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)