A pagodakarfiol - Brassica oleracea var. botrytis -vagy romanesco brokkoli, azaz római brokkoli a maga tornyos formájával a karfiolnál dekoratívabb zöldség és egy szép példája a fraktál jellegnek. Ez az egyik olyan növény, ami tökéletesen bizonyítja a természet viszonyát a Fibonacci- számsorral. Hiába hasonlít a karfiolra, a növény inkább rokona a brokkolinak, a káposztafélék családjába tartozó vadkáposzta egy termesztett változata.
Magját ugyanúgy vetjük, mint a karfiolét, vagy a brokkoliét.
Magja ősszel (szeptember- október) is vethető. Ilyenkor a palántákat ültetésig fagymentes helyen teleltetik; legcélszerűbb a januári magvetés üvegházban szaporító ládába vagy melegágyba.
Őszi termesztésre a korai fajták magját szabadföldi palántaágyba vetik (máj., jún.).
Főbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés.
Miután kiültettük, műtrágyázzuk meg őket. Óvjuk a palántát a széltől. A sikeres karfioltermesztés rendszeres és folyamatos növekedési feltételeket igényel. Bármilyen, a palántát érő stressz, eredményezheti a fej növekedésének csökkenését. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk a talajt kiszáradni, ugyanis kicsik lesznek a fejek. Öntözzük rendszeresen. A nyári időszakban a talajtakarás segíthet, hogy megmaradjon a talaj nedvessége.
Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzék, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája (korai termesztésben) a rózsák barnulása elleni védelem.
A karfiolnak az elhúsosodott virágkezdeményeit fogyasztjuk. A fej számtalan aprócska rózsácskából áll össze, ezek alkotják a 0,5-1,5 kg súlyú rózsát.
Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik vagy 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek. A rózsák fejlődésük kezdetétől (téli vetésből) számítva 6-8 nap alatt kifejlődnek.
Minden káposztafélékben, így a pagoda karfiolban is számos olyan anyagot fedeztek fel, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk. Említésre méltó a C- vitamin, a karotin, a K- vitamin, valamint a rákos sejtek fejlődését bizonyítottan gátló szulfofarán előanyagát, a glükorafanin nevű anyagot.