Jump to content

Egy, a sok Fibonacci - spirálba rendeződött virág közül

2017. 04. 19. 07:55

Néha észre sem vesszük, hogy egy-egy virág vagy növény milyen szép, gyakran tökéletes formát alkot, pedig érdemes, hiszen ez a szemkápráztató. A természetben Fibonacci- spirálba rendeződnek például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a karfiol rózsái és egyes kaktuszok tüskéi is. A növények formáját adó minta matematikailag leírható a Fibonacci- számsorral.

A pagodakarfiol - Brassica oleracea var. botrytis -vagy romanesco brokkoli, azaz római brokkoli a maga tornyos formájával a karfiolnál dekoratívabb zöldség és egy szép példája a fraktál jellegnek. Ez az egyik olyan növény, ami tökéletesen bizonyítja a természet viszonyát a Fibonacci- számsorral. Hiába hasonlít a karfiolra, a növény inkább rokona a brokkolinak, a káposztafélék családjába tartozó vadkáposzta egy termesztett változata.

Magját ugyanúgy vetjük, mint a karfiolét, vagy a brokkoliét.

Magja ősszel (szeptember- október) is vethető. Ilyenkor a palántákat ültetésig fagymentes helyen teleltetik; legcélszerűbb a januári magvetés üvegházban szaporító ládába vagy melegágyba.

Őszi termesztésre a korai fajták magját szabadföldi palántaágyba vetik (máj., jún.).

Főbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés.

Miután kiültettük, műtrágyázzuk meg őket. Óvjuk a palántát a széltől. A sikeres karfioltermesztés rendszeres és folyamatos növekedési feltételeket igényel. Bármilyen, a palántát érő stressz, eredményezheti a fej növekedésének csökkenését. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk a talajt kiszáradni, ugyanis kicsik lesznek a fejek. Öntözzük rendszeresen. A nyári időszakban a talajtakarás segíthet, hogy megmaradjon a talaj nedvessége.

Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzék, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája (korai termesztésben) a rózsák barnulása elleni védelem.

A karfiolnak az elhúsosodott virágkezdeményeit fogyasztjuk. A fej számtalan aprócska rózsácskából áll össze, ezek alkotják a 0,5-1,5 kg súlyú rózsát.

Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik vagy 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek. A rózsák fejlődésük kezdetétől (téli vetésből) számítva 6-8 nap alatt kifejlődnek.

Minden káposztafélékben, így a pagoda karfiolban is számos olyan anyagot fedeztek fel, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk. Említésre méltó a C- vitamin, a karotin, a K- vitamin, valamint a rákos sejtek fejlődését bizonyítottan gátló szulfofarán előanyagát, a glükorafanin nevű anyagot.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)