Jump to content

Ritka és a kihalás veszélye fenyegeti

2017. 04. 26. 02:06

Az IUCN (International Union for Conservation of Nature) 2004. évi vörös listáján a hawaii pálma már a legveszélyeztetettebb fajok között szerepel. Ennek oka, hogy az emberi tevékenységek (rovarírtószerek) következtében, szinte teljesen eltűnt az őt beporzó molylepke faj.  Egy a megmentésére irányuló projekt keretében a holland PlantPlanet társaság az üvegházaiban előállított és a piacon eladott hawaii pálmák után befolyó pénzzel támogatja a faj megmentésére irányuló IUCN programot. A program keretében a hawaii növényeket védő csoport szakemberei a növények virágait az eredeti élőhelyükön kézzel porozzák be, és a magvakat szaporítás céljából begyűjtik. A sikeresen kicsírázott palántákat eredeti élőhelyükre ültetik.

A kis vulkánpálma palántákat cserepekbe is ültetik és üvegházakban nevelik. Kereskedelmi forgalomba 20-40cm magas példányok kerülnek, több éve már nálunk is könnyen beszerezhető a kertészeti árudákban, virágüzletekben. Aki Brighamia-t vásárol, az elvileg valamennyi összeggel hozzájárul a faj megmentéséhez..

Magyarországon ritkán kapható, főleg gyűjtőktől szerezhető be. Szobanövényként tartható. A világos, szórt fényt, a magas páratartalmat kedveli. Víztartó szára lehetővé teszi, hogy akár 6 hetet is kibírjon víz nélkül. Ezért úgy neveljük, mint a pozsgásokat. Földjét két öntözés között hagyjuk kiszáradni, mert sem a pangó vizet, sem az állandó nyirkos talajt nem bírja. Ebben az esetben a gyökerei rothadni, a levelei sárgulni kezdenek és lehullanak. Öntözése tehát ennek megfelelő legyen. Ne locsoljuk csapvízzel!

Nem szereti, ha forgatják, épp ezért hagyjuk, ahogy van és ott, ahová letettük. Talaja a speciális, pozsgásoknak kapható talaj legyen. Tápoldata is a kaktuszokéval egyezik meg.

Szukkulens szárat nevel, amely 1-2 méter magasságot ér el, a szár tetején találhatóak meg a levelek. Az új leveleket mindig a törzs tetején hozza, az alsóbb, öreg levelek pedig elsárgulnak és lehullanak, ez nem betegség. Előfordulhat, hogy a lakásban tartott Brighamia-k atkafertőzésen esnek át, ilyenkor az összes levelét is lehullathatja, de egy kis idő után újra kihajt. Krémes színű illatos virágai ősszel nyílnak. Fehér tejnedve nem mérgező.

Nyáron kitehető a szabadba, szélvédett árnyékos helyre. Ilyenkor van a növény pihenőideje. Időnként ajánlott permetezni. Szeptember elején vigyük be. Télire tegyük világos ablakba. Hamarosan gyönyörködhetünk virágjában. Kártevői a takácsatkák, levéltetvek, liszteskék. A fertőzött növények lehullatják levelüket, ha nem védekezünk a kártevők ellen pl. a levelek lemosásával. Szintén levélhullással reagál a hidegre, a száraz levegőre, vagy éppen a túl magas páratartalomra, ill. a túlöntözésre. Azonban a növény néhány hét pihenő után újra kihajthat.

Szeptember- október folyamán virágzik. Minden virágfürtöt 3-8, krémfehér vagy sárga virág alkot. Az öt sziromlevél alul 7-14 cm hosszú csővé forr össze. Megporzás után az összeforrt csövek kb. 1/3 részükig felnyílnak. A virágok mézillatúak. Kicsi termése két félből álló tok. Az érés folyamán a termés megszárad, felnyílik, és szétszórja magvait. Az apró magvak felszíne dudoros, ez különbözteti meg a növényt a vele közeli rokonságban álló B. rockiitól.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)