Jump to content

Ültetés, vetés, palántázás szabályai - 2.rész

2017. 05. 19. 01:04

Minden tavasszal, amikor ébred a természet, mi is megkezdhetjük veteményes kertünk gondos előkészítését, hogy milyen növényt hová ültetünk, a növények fényigényét, állandó helyet foglalnak el, mit mivel , vagy mely növények közelébe kerüljenek, vagy ne.

Minden vetésre váró magnak meg van a vetési mélysége és ideje. Alapszabály, hogy a pici, vagy kis magokat sekélyen, a föld felszíne közelében vessük. Ilyen például az uborka, a fűszernövények, sóska, a sárgarépa és a petrezselyem magja. De mielőtt magukra hagynánk és a természetre bíznánk őket, előtte a gereblyénkkel lapogassuk finoman rá az “éppenhogycsak” földet. Erre azért van szükség, hogy a tavaszi szél, ne hordja le róla azt a picike földet se. Soha ne locsoljuk az elvetett magokat, bízzuk ezt inkább a természetre! Lehet, hogy később kelnek ki, de higgyük el, hogy az első kiadós eső számtalan locsolással ér fel. Ráadásul, ha már egyszer elkezdtük a locsolást, már nem hagyhatjuk abba. Tehát hagyjuk, hogy a magok a saját ciklusuk szerint “ébredjek”.

A nagyobb magokat se vessük 2-3 cm-nél mélyebbre .Például a bab, kukorica és a tökfélék. Inkább a későbbi kapálásnál húzzunk a tövekhez földet.

Más a helyzet a burgonyával, vagy a csicsókával. 5-6 cm mélységnél ne vessük lejjebb, hacsak nem nagyon korán tesszük. Ezek a növények, különösen a burgonya töltést igényelnek, ezért a sor és a tőtávolság is nagyon fontos.

A palántázásnál is ezt tartsuk szem előtt. Minden növénynek meg van a saját élettere. Vannak olyanok,akik szeretik egymás közelségét és úgy fejlődnek a legjobban, például a saláta, és vannak olyanok, ez a többség, amelyek csak akkor teremnek, vagy növesztenek nagy fejet, ha egyesével, bizonyos sor-,  és tőtávolságot tartva palántázunk.

Némelyek, például a tökfélék nemcsak jól mutatnak hármasával, négyesével, de úgy praktikus.

A palántázásra jellemző szabály, hogy olyan mélyre ültessük, amilyen mélyen a nevelő edényben volt. Kivétel a paradicsom, mert azt lehet mélyebbre és szárát megdöntve ültetni. Sőt, azt szereti a legjobban.

Ha tehetjük, mindig esőzés után palántázzunk, ugyanis akkor van annyi csapadék a talajban, ami elegendő ahhoz, hogy a növénykénk megfoganjon. Persze ettől függetlenül, locsoljuk be a helyét. Ez minden ültetésre érvényes!

Tartsuk szem előtt egyes növények fény-, és vízigényét ültetéskor, hiszen a paprika nem fog teremni árnyékban, és a szamóca sem terem szép nagy szemeket csapadék, vagy öntözés nélkül.

Előzőekben már említést tettem arról, hogy melyik növény milyen szomszédot szeret, és melyik az, amelyet még a közelében sem tűr el. Ez is nagy szabály kertünk megtervezéskor.

Bármit ültethetünk, vethetünk, csak tartsuk be ezeket a növények számára fontos kéréseket, és akkor biztosan szép termésre, folyton nyíló virágokra, egészséges hagymákra tehetünk szert.

(Forrás: hobbikerteszet.hu)